środa, 15 kwietnia 2015

Jabłka z cynamonem w cieście sezamowym

Jabłka z cynamonem w delikatnym, lekko sezamowym cieście i cukrowej posypce – pomysł na ciepłe śniadanie lub deser.

  • 2 jabłka
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 ml mleka
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżeczki sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ósemki, a każdą z nich przekroić jeszcze na 2 plasterki. Jabłka posypać cynamonem.

Jajka zmiksować z mlekiem szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sezam i jeszcze raz zmiksować.


Na patelnię wlać olej (około 1 cm), rozgrzać go i utrzymywać temperaturę na średnim ogniu. Jabłka maczać w cieście i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik, lekko odsączyć z tłuszczu i obtaczać w drobnym cukrze wysypanym do miseczki.

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.