piątek, 3 kwietnia 2015

Pasztet z cukinii i pieczarek

Jeden z popularniejszych warzywnych pasztetów.

  • 3 średnie cukinie
  • 500 g umytych i oczyszczonych pieczarek
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 3 duże jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
 Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, odparować na niewielkiej ilości oleju. Na końcu doprawić solą i pieprzem
Cebulę drobno posiekać.
Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2-3 cm.

Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę.
Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki.
Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową.

Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię z góry i piec kolejne 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.