piątek, 3 kwietnia 2015

Pasztet z cukinii i kalafiora

Lekki pasztet warzywny z kalafiora i cukinii.

  • 3 średnie cukinie
  • 1 kalafior
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 3 duże jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć.
Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić, rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2-3 cm.

Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę.
Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki.
Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową.
Pasztet można również zapiec w małych kokilkach, w których będzie on później serwowany. Kokilki również należy przykryć folią aluminiową.

Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię z góry i piec kolejne 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.