Lekki pasztet warzywny z kalafiora i cukinii.
- 3 średnie cukinie
- 1 kalafior
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 3 duże jajka
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych
oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć.
Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze
odcedzić, rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2-3 cm .
Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, pieprz
i sól. Wyrobić na jednolitą masę.
Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego
pasztetu z foremki.
Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową.
Pasztet można również zapiec w małych kokilkach, w których
będzie on później serwowany. Kokilki również należy przykryć folią aluminiową.
Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a
następnie usunąć folię z góry i piec kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.