środa, 22 kwietnia 2015

Tort – pomysł na dekorację V

Tort udekorowany prostym sposobem przy użyciu zaledwie jednej tylki, choć ciasto obłożone jest dwiema różnymi masami i udekorowane dwoma kremami. Kolory i ozdobne dodatki dobrane są do okoliczności – na urodziny mężczyzny.

Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu.

Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów:
- masy do obłożenia tortu z boku
- rurek waflowych z kremem czekoladowym
- masy do obłożenia wierzchu tortu
- kremu do wykonania spirali
- kremu do wykonania dekoracyjnych kwiatów
- dodatków: wstążek i jadalnych koralików

Masa do obłożenia boku tortu średnicy 21-23 cm:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.
Tort obłożyć masą.


Rurki waflowe do dekoracji boku tortu:
  • 2,5 opakowania rurek waflowych z kremem (1 opak. = 280 g)
Rurki delikatnie dociąć małym nożykiem z piłką na pożądaną wysokość. U mnie celowo długość rurek jest różna, choć różnice są niewielkie. Chodziło o efekt nieregularności.
Do świeżo nałożonej masy kolejno przykładać rurki lekko je wciskając i pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu.

Masa do obłożenia wierzchu tortu:
  • 70 g nutelli lub innego kremu orzechowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 40 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą i przestudzić. Mascarpone zmiksować z nutellą pod koniec dodając czekoladę. Rozsmarować równo na wierzchu tortu.


Krem do wykonania spirali:
·        75 g czekolady mlecznej
·         2 łyżki śmietany kremówki
Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą i dodać łyżkę śmietany. Całość przestudzić i odczekać aż zacznie lekko tężeć. Krem przełożyć do nieużywanego grubego woreczka (najlepiej do jednorazowego worka cukierniczego), odciąć końcówkę woreczka robiąc mały otwór i wypróbować na talerzyku, czy wielkość otworu jest wystarczająca do uzyskania oczekiwanej wielkości wzorku. Nanieść krem spiralnie na wierzch tortu nie przerywając nakładania aż do końca.

Krem do wykonania dekoracyjnych kwiatów:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kajmaku z puszki
  • niebieski barwnik spożywczy w żelu
Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak i dobrze zmiksować. Odłożyć 3 łyżki kremu, a resztę zmiksować z niebieskim barwnikiem (wystarczy jedno namoczenie wykałaczki w barwniku i przeniesienie go do masy).
Do wykonania tych kwiatów użyłam tylki Wilton 1M. Jasny krem przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką i rozprowadzić wewnątrz woreczka. Do środka nałożyć niebieski krem. Wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji).

Dodatki:
Przygotować dwie wstążki o różnych szerokościach. Przyciąć je na długość obwodu tortu + 1 cm. Na cienkiej wstążce co 10 cm przykleić kawałeczek taśmy dwustronnej i nakleić ją na szeroką wstążkę. Na końcu szerszej  wstążki nakleić kawałek taśmy dwustronnej, opasać tort i skleić ze sobą oba końce wstążki. W ten sposób łatwo usunąć wstązkę przed krojeniem tortu.

Szczyt każdej rurki można udekorować odrobiną kremu ze spirali i koralikiem jadalnym.



2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, naprawdę pięknie!

    Zazdroszczę talentu. Moje dekorowanie tortów, mimo szczerych chęci, zawsze kończy się totalnym fiaskiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również nie udało się jeszcze wykonać dekoracji, która w 100% odpowiadałaby moim wcześniejszym wyobrażeniom. To chyba typowe :)

      Usuń