piątek, 15 maja 2015

Cukinia Buddy'ego

Lubię cukinię w każdym wcieleniu. Cukinia przygotowana wg przepisu Buddy’ego Valastro ma mocny, wytrawny smak, podkreślony przez anchois i kapary. To dodatek z charakterem, który nie ginie w cieniu dania głównego. Najbardziej pasuje do ryby, albo do pieczonego lub grillowanego drobiu.


Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 fileciki anchois (sardeli)
  • 10 małych kaparów
  • ostra papryka i sól
  • 3-4 łyżki oliwy do smażenia

Fileciki anchois pokroić bardzo drobno. Czosnek również. Kapary przekroić na pół.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż. Małą łyżeczką wydrążyć środek. Połówki cukinii przekroić w poprzek na 3-4 równe części (ok. 7 cm długości). Każdą część pokroić wzdłuż na równe cienkie paseczki (razem ze skórką oczywiście).

Rozgrzać oliwę i wrzucić na nią anchois. Chwilkę smażyć i dodać czosnek. Po krótkim smażeniu dodać cukinię i kapary. Mieszając smażyć do momentu, aż cukinia lekko zmięknie (ale nie za bardzo). Dodać ostrą paprykę i ewentualnie odrobinę soli. Podawać na ciepło.



1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.