niedziela, 10 maja 2015

Danie główne – Grillowane filety z kurczaka z suszonymi pomidorami w ziołach

Miękki, soczysty grillowany filet, marynowany w ziołowo-pomidorowej zaprawie, pachnący suszonymi na słońcu pomidorami, bazylią i oregano. Do tego lekka sałatka, ewentualnie chlebek lub ziemniaczek. Przy takim daniu kiełbasa z grilla może schować się tam, gdzie schowa się karkówka :)


Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • ½ słoiczka pomidorów marynowanych w oleju z ziołami (około 10 połówek pomidorów)
  • 3 łyżki oleju z marynowanych pomidorów oraz zioła z marynaty
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 4 listki świeżej bazylii (ewentualnie suszonej)
  • 4 listki świeżego oregano (ewentualnie suszonego)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Filety umyć, oczyścić i osuszyć. Każdy filet przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety.
Pomidory pokroić drobniutko, bazylię i oragano również. Wymieszać z olejem, ziołami z marynaty i granulowanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całą marynatę przelać do woreczka zamykanego na zipper, włożyć do środka filety i dobrze wymieszać. Zamknięty woreczek umieścić w lodówce – najlepiej na całą noc.



Filety grillować razem z pomidorami i ziołami z marynaty przez kilka minut. Pod koniec grillowania można je polać pozostałą marynatą.




Przepis bierze udział w akcji:
Jakubiak lokalnie

1 komentarz:

  1. Co racja, to racja - przy takim daniu z grilla wszelkie inne mogą się schować :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.