Miękki, soczysty grillowany filet, marynowany w
ziołowo-pomidorowej zaprawie, pachnący suszonymi na słońcu pomidorami, bazylią
i oregano. Do tego lekka sałatka, ewentualnie chlebek lub ziemniaczek. Przy
takim daniu kiełbasa z grilla może schować się tam, gdzie schowa się karkówka
:)
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- ½ słoiczka pomidorów marynowanych w oleju z ziołami (około 10 połówek pomidorów)
- 3 łyżki oleju z marynowanych pomidorów oraz zioła z marynaty
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 4 listki świeżej bazylii (ewentualnie suszonej)
- 4 listki świeżego oregano (ewentualnie suszonego)
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Filety umyć, oczyścić i osuszyć. Każdy filet przekroić w
poprzek na 2 cieńsze filety.
Pomidory pokroić drobniutko, bazylię i oragano również.
Wymieszać z olejem, ziołami z marynaty i granulowanym czosnkiem. Doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Całą marynatę przelać do woreczka zamykanego na zipper,
włożyć do środka filety i dobrze wymieszać. Zamknięty woreczek umieścić w
lodówce – najlepiej na całą noc.
Filety grillować razem z pomidorami i ziołami z marynaty
przez kilka minut. Pod koniec grillowania można je polać pozostałą marynatą.
Przepis bierze udział w akcji:
Co racja, to racja - przy takim daniu z grilla wszelkie inne mogą się schować :)
OdpowiedzUsuń