Lubię cukinię w każdym wcieleniu. Cukinia przygotowana wg
przepisu Buddy’ego Valastro ma mocny, wytrawny smak, podkreślony przez anchois
i kapary. To dodatek z charakterem, który nie ginie w cieniu dania głównego.
Najbardziej pasuje do ryby, albo do pieczonego lub grillowanego drobiu.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 2 fileciki anchois (sardeli)
- 10 małych kaparów
- ostra papryka i sól
- 3-4 łyżki oliwy do smażenia
Fileciki anchois pokroić bardzo
drobno. Czosnek również. Kapary przekroić na pół.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż.
Małą łyżeczką wydrążyć środek. Połówki cukinii przekroić w poprzek na 3-4 równe
części (ok. 7 cm
długości). Każdą część pokroić wzdłuż na równe cienkie paseczki (razem ze
skórką oczywiście).
Rozgrzać oliwę i wrzucić na nią
anchois. Chwilkę smażyć i dodać czosnek. Po krótkim smażeniu dodać cukinię i
kapary. Mieszając smażyć do momentu, aż cukinia lekko zmięknie (ale nie za
bardzo). Dodać ostrą paprykę i ewentualnie odrobinę soli. Podawać na ciepło.
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń