niedziela, 17 maja 2015

Kruche babeczki orzechowe

Kruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :)

Przepis na około 36 mini babeczek.

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
100 g kremowego serka naturalnego (np. Bieluch)

Masa:
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
¾ szklanki brązowego cukru
1 łyżka miękkiego masła
¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 2-3 krople olejku waniliowego)


Mąkę przesiać, dodać zimne masło podzielone na mniejsze kawałki i serek naturalny. Wszystko razem dobrze posiekać, a na końcu zagnieść krótko i owinięte w folię włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy (ciasto powinno być zimne, żeby w trakcie pieczenia nie obkurczało się i trzymało kształt).

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i utrzeć na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i wymieszać.




Ciasto rozwałkować cieniutko (ok. 2 mm grubości) na obsypanym mąką blacie. Wyciąć foremką lub literatką kółka większe od średnicy gniazda formy do mini muffinków i wyłożyć je do foremki delikatnie dociskając. Napełnić masą do 2/3 wysokości.

Babeczki piec 20 minut  w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, grzałka góra-dół.







5 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.