Przepis na około 36 mini babeczek.
Ciasto:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 100 g masła
• 100 g kremowego serka naturalnego (np. Bieluch)
Masa:
• 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
• ¾ szklanki brązowego cukru
• 1 łyżka miękkiego masła
• ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
• ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 2-3 krople olejku waniliowego)
Mąkę przesiać, dodać zimne masło podzielone na mniejsze kawałki i serek naturalny. Wszystko razem dobrze posiekać, a na końcu zagnieść krótko i owinięte w folię włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy (ciasto powinno być zimne, żeby w trakcie pieczenia nie obkurczało się i trzymało kształt).
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i utrzeć na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować cieniutko (ok. 2 mm grubości) na obsypanym mąką blacie. Wyciąć foremką lub literatką kółka większe od średnicy gniazda formy do mini muffinków i wyłożyć je do foremki delikatnie dociskając. Napełnić masą do 2/3 wysokości.
Babeczki piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, grzałka góra-dół.
Wygląda cudownie! Sama będę musiała spróbować tego przepisu! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSay Yes to the Kitchen
Bardzo polecam! Zawsze się udają :)
UsuńCudowne, aż ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne :))
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń