czwartek, 21 maja 2015

Cukinia słodko-pikantna

Cukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy.
Tak przygotowana cukinia może być dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną ciepłą przystawką.

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 duża szczypta chili
  • 1 duża szczypta mielonego imbiru
Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobniutko posiekać.
Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii.

Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia powinna lekko zmięknąć.



W takiej samej zaprawie można przygotować cukinię na grill. Wówczas wszystkie składniki trzeba wymieszać i zamarynować w nich cukinię na 15 minut przed grillowaniem, a po ugrillowaniu jednej strony i obróceniu dobrze jest jeszcze polać plasterki resztką zaprawy. Jednak tak przyrządzona cukinia z grilla jest mniej aromatyczna niż cukinia karmelizowana na patelni.

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja na grill

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł, tym bardziej, że teraz (chyba) sezon na cukinię prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie sezon na cukinię trwa cały rok :) Ale rzeczywiście, wiosna i lato sprzyjają takim smakom.

      Usuń
  3. To bardzo ciekawy sposób na smaczna cukinię. Oryginalnie:)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.