Cukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego,
czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą
słodyczy.
Tak przygotowana cukinia może być dodatkiem do dań
obiadowych, albo samodzielną ciepłą przystawką.
- 1 średnia cukinia
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 duża szczypta chili
- 1 duża szczypta mielonego imbiru
Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek
drobniutko posiekać.
Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę,
dodać miód, a kiedy się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy
składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii.
Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia
powinna lekko zmięknąć.
W takiej samej zaprawie można przygotować cukinię na grill. Wówczas wszystkie składniki trzeba wymieszać i zamarynować w nich cukinię na 15 minut przed grillowaniem, a po ugrillowaniu jednej strony i obróceniu dobrze jest jeszcze polać plasterki resztką zaprawy. Jednak tak przyrządzona cukinia z grilla jest mniej aromatyczna niż cukinia karmelizowana na patelni.
Bardzo fajna propozycja na grill
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, tym bardziej, że teraz (chyba) sezon na cukinię prawda?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie sezon na cukinię trwa cały rok :) Ale rzeczywiście, wiosna i lato sprzyjają takim smakom.
UsuńCudna inspiracja :)!
OdpowiedzUsuńTo bardzo ciekawy sposób na smaczna cukinię. Oryginalnie:)
OdpowiedzUsuń