Niedawno znalazłam ciekawy przepis na schab w ziołach gotowany na parze. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, ponieważ nigdy nie przygotowywałam mięsa w taki sposób. A jednak schab wyszedł naprawdę dobry, wilgotny i kruchy, a aromaty tymianku i rozmarynu oraz sól przeniknęły całe mięso. Postanowiłam przy użyciu tej samej metody przygotować schab z dodatkami, które jeszcze bardziej odpowiadają moim smakom. Suszone płatki czosnku, wędzona papryka, suszone pomidory, bazylia - mięso przeniknięte takimi smakami jest fantastyczne. Zachęcam do wypróbowania. Idealna wędlina do chleba - bez chemii, bez pompowanej wody, bez barwników, a za to pełna smaku i aromatu.
Składniki:
- 1 kg schabu - najlepiej wąski kawałek pozbawiony tzw. warkocza (mi akurat nie udało się takiego kupić tym razem :))
- 3 łyżki czosnku w płatkach
- 3 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych drobno
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka soli
Schab umyć i lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Położyć na folii aluminiowej takiej wielkości, żeby udało się szczelnie zawinąć schab. Wszystkie dodatki wymieszać i natrzeć (obłożyć) nimi mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki co najmniej na 24 godziny (maksymalnie 48 godzin).
Przygotować wysoki garnek o średnicy większej niż długość kawałka schabu.
Schab przełożyć z folii na czystą bawełnianą ściereczkę (taką, która nie farbuje pod wpływem temperatury i wilgoci) kładąc go wzdłuż dłuższego boku ściereczki. Mięso owinąć ścierką, a końce związać dwoma kawałkami sznurka jak cukierek (dobrze jest pozostawić dłuższy sznurek!) :)
Za pomocą sznurka mięso w ściereczce przywiązać do uszu garnka w taki sposób, by nie było ono zbyt nisko, ale żeby dało się garnek nakryć pokrywką.
Starając się nie zmoczyć ściereczki do garnka nalać zimnej wody. Poziom wody musi znajdować się poniżej ściereczki. Mięso gotować pod przykryciem około 30-45 minut od zawrzenia wody.
Po ugotowaniu mięso wystudzić w ściereczce.
Przygotować wysoki garnek o średnicy większej niż długość kawałka schabu.
Schab przełożyć z folii na czystą bawełnianą ściereczkę (taką, która nie farbuje pod wpływem temperatury i wilgoci) kładąc go wzdłuż dłuższego boku ściereczki. Mięso owinąć ścierką, a końce związać dwoma kawałkami sznurka jak cukierek (dobrze jest pozostawić dłuższy sznurek!) :)
Za pomocą sznurka mięso w ściereczce przywiązać do uszu garnka w taki sposób, by nie było ono zbyt nisko, ale żeby dało się garnek nakryć pokrywką.
Starając się nie zmoczyć ściereczki do garnka nalać zimnej wody. Poziom wody musi znajdować się poniżej ściereczki. Mięso gotować pod przykryciem około 30-45 minut od zawrzenia wody.
Po ugotowaniu mięso wystudzić w ściereczce.
Oryginalny przepis na schab w tymianku i rozmarynie można znaleźć tutaj.
Wciąż nierozwiązana pozostaje kwestia, czy można przyrządzić takie mięsko w naczyniu do gotowania na parze... ;)
A tak wygląda schabik bez warkocza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.