środa, 17 czerwca 2015

Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem

Klasyczne gołąbki z mięsem i suszonymi grzybami to jedno z moich ulubionych dań, ale czasem ma się ochotę na coś lżejszego, wiosennego, bardziej… wegetariańskiego :) Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem to idealne danie na upalne słoneczne dni.
Moje gołąbki zrobiłam z ryżu jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się smakowo z warzywami.
Podane składniki wystarczą na około 10 gołąbków.


Składniki:
  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 2 woreczki ryżu – najlepiej jasnego, jaśminowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 10 pieczarek
  • 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do podsmażenia pieczarek
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
Kapustę oberwać z zewnętrznych liści, które trzeba umyć i zachować do wyłożenia naczynia żaroodpornego. Główkę kapusty umyć pod bieżącą wodą i usunąć głąb.

W głębokim garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę i po obgotowaniu jej przez kilka minut kolejno ściągać delikatnie liście. Ze środka każdego liścia ściąć zgrubienie.

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie.

Marchewkę obrać i pokroić w krótkie słupki. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki lub plasterki. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorkiem.
Kawałek niewykorzystanej kapusty z samego środka drobno pokroić i odcisnąć.

Marchewkę i groszek wrzucić na gotującą się wodę i gotować  kilka minut aż lekko zmiękną. Pieczarki podsmażyć na oleju.


W misce zmieszać ryż, pieczarki, marchewkę z groszkiem, dymkę oraz posiekaną kapustę, Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie zapiekania kapusta wyciągnie z ryżu nieco soli, więc farsz warto posolić odrobinę więcej niż przy zwykłym daniu.

Średniej wielkości naczynie żaroodporne wyłożyć (najlepiej dno i boki) 3 liśćmi kapusty oberwanymi na początku.
Liście przeznaczone na gołąbki układać kolejno na dłoni lub na desce do krojenia, nakładać farsz i zawinąć (są różne szkoły zawijania gołąbków, ja farsz kładę od swojej strony, najpierw zawijam na ryż krótszy koniec liścia od swojej strony, potem boki liścia, a na końcu dość ściśle zawijam całość).



Gołąbki ułożyć na liściach w naczyniu żaroodpornym, przykryć liśćmi jeśli jeszcze jakieś zostaną, zalać bulionem i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra-dół.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.