Klasyczne gołąbki z mięsem i
suszonymi grzybami to jedno z moich ulubionych dań, ale czasem ma się ochotę na
coś lżejszego, wiosennego, bardziej… wegetariańskiego :) Gołąbki z młodej kapusty
z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem to idealne danie na upalne
słoneczne dni.
Moje gołąbki zrobiłam z ryżu
jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się
smakowo z warzywami.
Podane składniki wystarczą na około
10 gołąbków.
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 2 woreczki ryżu – najlepiej jasnego, jaśminowego
- 2 marchewki
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 10 pieczarek
- 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do podsmażenia pieczarek
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
Kapustę oberwać z zewnętrznych
liści, które trzeba umyć i zachować do wyłożenia naczynia żaroodpornego. Główkę
kapusty umyć pod bieżącą wodą i usunąć głąb.
W głębokim garnku zagotować wodę.
Włożyć kapustę i po obgotowaniu jej przez kilka minut kolejno ściągać
delikatnie liście. Ze środka każdego liścia ściąć zgrubienie.
Ryż ugotować wg przepisu na
opakowaniu w posolonej wodzie.
Marchewkę obrać i pokroić w
krótkie słupki. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki lub plasterki. Cebule dymki
posiekać razem ze szczypiorkiem.
Kawałek niewykorzystanej kapusty
z samego środka drobno pokroić i odcisnąć.
Marchewkę i groszek wrzucić na
gotującą się wodę i gotować kilka minut
aż lekko zmiękną. Pieczarki podsmażyć na oleju.
W misce zmieszać ryż, pieczarki,
marchewkę z groszkiem, dymkę oraz posiekaną kapustę, Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie zapiekania kapusta wyciągnie z
ryżu nieco soli, więc farsz warto posolić odrobinę więcej niż przy zwykłym daniu.
Średniej wielkości naczynie
żaroodporne wyłożyć (najlepiej dno i boki) 3 liśćmi kapusty oberwanymi na
początku.
Liście przeznaczone na gołąbki
układać kolejno na dłoni lub na desce do krojenia, nakładać farsz i zawinąć (są
różne szkoły zawijania gołąbków, ja farsz kładę od swojej strony, najpierw
zawijam na ryż krótszy koniec liścia od swojej strony, potem boki liścia, a na
końcu dość ściśle zawijam całość).
Gołąbki ułożyć na liściach w
naczyniu żaroodpornym, przykryć liśćmi jeśli jeszcze jakieś zostaną, zalać
bulionem i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka
góra-dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.