środa, 17 czerwca 2015

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami

Prosta ale smaczna przystawka z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto, pieczarek i cebuli, z dodatkiem oliwek i żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy stole.
Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele i nie mogą być bardzo wilgotne, żeby ciasto w środku ślimaka mogło się upiec.
Podane składniki wystarczą na około 18 sztuk.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 pieczarek
  • ½ cebuli
  • 2 łyżeczki pesto (najlepiej czerwonego)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 6 oliwek pokrojonych w krążki
  • 2 plastry żółtego sera pokrojonego w paseczki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • pieprz, słodka papryka, ewentualnie sól
  • listki młodej bazylii i oregano do dekoracji
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę i dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać pesto i przecier pomidorowy. Doprawić pieprzem i słodką papryką, ewentualnie dosolić. Całość przestudzić.

Jajko roztrzepać w miseczce.

Na stole rozwinąć folię spożywczą wielkości rozwiniętego ciasta francuskiego. Na folii rozwinąć ciasto papierem do dołu.
Całe ciasto posmarować jajkiem, rozłożyć nadzienie, posypać oliwkami i żółtym serem. Całość zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie papierem i folią spod spodu.
Tak przygotowaną „roladę” można od razu pokroić do pieczenia lub można ją zawinąć w papier i folię i odłożyć do lodówki na 1 dzień.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Roladę z ciasta francuskiego pokroić na kawałki szerokości 2-3 cm i ułożyć je na blasze w odstępach, „ślimakiem” do góry. Każdy kawałek posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika na około 18-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyciągnąć z piekarnika i ozdobić świeżą bazylią i oregano.





2 komentarze:

  1. Łał, bardzo efektowne i nie pomyślałabym, że tak łatwo coś takiego zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.