Prosta ale smaczna przystawka z
ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto, pieczarek i cebuli, z dodatkiem
oliwek i żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe.
Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy
stole.
Przepis można modyfikować
podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt
wiele i nie mogą być bardzo wilgotne, żeby ciasto w środku ślimaka mogło się
upiec.
Podane składniki wystarczą na
około 18 sztuk.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 10 pieczarek
- ½ cebuli
- 2 łyżeczki pesto (najlepiej czerwonego)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 6 oliwek pokrojonych w krążki
- 2 plastry żółtego sera pokrojonego w paseczki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju do smażenia
- pieprz, słodka papryka, ewentualnie sól
- listki młodej bazylii i oregano do dekoracji
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce
o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Olej rozgrzać na patelni,
podsmażyć cebulę i dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać pesto i przecier
pomidorowy. Doprawić pieprzem i słodką papryką, ewentualnie dosolić. Całość
przestudzić.
Jajko roztrzepać w miseczce.
Na stole rozwinąć folię spożywczą
wielkości rozwiniętego ciasta francuskiego. Na folii rozwinąć ciasto papierem
do dołu.
Całe ciasto posmarować jajkiem,
rozłożyć nadzienie, posypać oliwkami i żółtym serem. Całość zwinąć ściśle
wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie papierem i folią spod spodu.
Tak przygotowaną „roladę” można od razu pokroić
do pieczenia lub można ją zawinąć w papier i folię i odłożyć do lodówki na 1
dzień.
Piekarnik rozgrzać do temperatury
180 stopni, grzałka góra-dół.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do
pieczenia.
Roladę z ciasta francuskiego
pokroić na kawałki szerokości 2-3
cm i ułożyć je na blasze w odstępach, „ślimakiem” do
góry. Każdy kawałek posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika na
około 18-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyciągnąć z piekarnika i
ozdobić świeżą bazylią i oregano.
Łał, bardzo efektowne i nie pomyślałabym, że tak łatwo coś takiego zrobić :-)
OdpowiedzUsuńŁatwo, łatwo :) Można też na słodko np. z masą makową :)
Usuń