środa, 10 czerwca 2015

Azjatycka sałatka z gniecionych ogórków

Gniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie sezamem i sosem sojowym. Ma lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do mięs z grilla czy z patelni.


Składniki:
  • 2 długie ogórki lub 6 średnich ogórków gruntowych
  • garść kolendry, posiekana (z braku kolendry użyłam natkę pietruszki)
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju chili (można zastąpić zwykłym olejem podgrzanym wcześniej na patelni)
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na suchej patelni
Zaprawa:
Zmieszać olej sezamowy, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodać cukier i sól mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać czosnek i olej chili. Dobrze wymieszać.

Ogórki dobrze umyć i odciąć końce. Na ogórku położyć wzdłuż na płasko szeroki nóż i docisnąć go dłonią, aby ogórek pękł (ogórki pękają wzdłuż). Obrócić ogórek i jeszcze raz docisnąć nożem, aby powstało kolejne pęknięcie. W ten sposób każdy ogórek podzielony jest na 4 ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić nożem ukośnie na 2-3 cm kawałki.

Ogórki i posiekaną kolendrę włożyć do miski z zaprawą i dobrze wymieszać.
Podawać posypane ziarnami sezamu i udekorowane kolendrą.





Przepis pochodzi ze strony theworksoflife.com

2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.