Gniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez
zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki
lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie sezamem i sosem sojowym. Ma
lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako
dodatek do mięs z grilla czy z patelni.
Składniki:
- 2 długie ogórki lub 6 średnich ogórków gruntowych
- garść kolendry, posiekana (z braku kolendry użyłam natkę pietruszki)
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/3 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju chili (można zastąpić zwykłym olejem podgrzanym wcześniej na patelni)
- 2 łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na suchej patelni
Zaprawa:
Zmieszać olej sezamowy, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodać
cukier i sól mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać czosnek i olej chili. Dobrze
wymieszać.
Ogórki dobrze umyć i odciąć końce. Na ogórku położyć wzdłuż
na płasko szeroki nóż i docisnąć go dłonią, aby ogórek pękł (ogórki pękają
wzdłuż). Obrócić ogórek i jeszcze raz docisnąć nożem, aby powstało kolejne
pęknięcie. W ten sposób każdy ogórek podzielony jest na 4 ćwiartki. Każdą
ćwiartkę pokroić nożem ukośnie na 2-3 cm kawałki.
Ogórki i posiekaną kolendrę włożyć do miski z zaprawą i
dobrze wymieszać.
Podawać posypane ziarnami sezamu i udekorowane kolendrą.
Przepis pochodzi ze strony theworksoflife.com
Uwielbiam ją!
OdpowiedzUsuńDodaje smaku azjatyckim potrawom.
Uwielbiam ją!
OdpowiedzUsuńDodaje smaku azjatyckim potrawom.