niedziela, 7 czerwca 2015

Kalafior fasolka i makaron z bułką tartą - prosty obiad

To jedno z tych dań, które przygotowuję chcąc ugotować prosty obiad bez mięsa.
Kalafior i fasolka szparagowa świetnie komponują się z makaronem. Bułka tarta zrumieniona na maśle jest kropką nad „i”. Danie świetnie nadaje się do odsmażania na patelni… o ile coś zostanie do odsmażenia :)
Co do makaronu można wybrać dowolny rodzaj, choć najlepiej sprawdza się makaron typu świderki (np. eliche, tortiglioni, spirali) – delikatny i miękki. Na moim talerzu zagościł makaron świderki nr 22 z pomidorami. A jeśli makaron z pomidorami, to i bazylia. Fioletowa bazylia jest bardzo dekoracyjne i nie ustępuje w smaku zielonej, a przy tym łatwo ją wyhodować w doniczce, więc polecam :)

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 300 g makaronu świderki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
Kalafior, fasolkę szparagową i makaron ugotować w osolonej wodzie (gotujemy osobno, ponieważ składniki maja różny czas gotowania) i odsączyć na durszlaku.
Masło rozpuścić na małej patelni, dodać bułkę tartą i lekko ją zrumienić.
Warzywa przełożyć na półmisek i polać bułką tartą.



Danie jest uniwersalne i zimą można z powodzeniem używać warzyw mrożonych w miejsce świeżych.

A to młoda fioletowa bazylia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.