niedziela, 7 czerwca 2015

Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe

Mini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne.
Przepis na około 48 sztuk.


Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków:
  • 300 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić ½ opakowania cukru wanilinowego)
  • 1 jajko
  • 1 duża szczypta proszku do pieczenia

Składniki na wypełnienie do 24 kruchych kwiatków jogurtowych:
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 6 truskawek przekrojonych na 4 części

Składniki na wypełnienie do 24 kruchych kwiatków czekoladowych:
  • ½ słoiczka marmolady np. brzoskwiniowej
  • 1 duża łyżka kremu czekoladowego typu nutella
  • 1 duża łyżka schłodzonego masła orzechowego (można zastąpić nutellą)
  • 1 duża łyżka jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki)
  • garść dowolnych orzechów pokrojonych drobno
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem.
Jajka ubić lub utrzeć dodając ekstrakt waniliowy i stopniowo dosypując cukier puder. Całość wlać do mąki i w misce zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozpłaszczyć, żeby się szybciej schłodziła i okręcone folią spożywczą włożyć do lodówki co najmniej na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko (około 2 mm grubości), foremką w kształcie kwiatka (u mnie średnica 7 cm) wyciąć ciasteczka i delikatnie umieścić je w gniazdach formy na mini-muffinki.


Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym rogiem.




Ciasteczka piec w 170 stopniach, grzałka góra-dół przez 10 minut. Pozostawić w foremce do przestygnięcia i wyłożyć delikatnie na kratkę. Foremki niczym nie trzeba smarować przed pieczeniem. Kwiatki same z niej wyskakują :)



Kruche kwiatki jogurtowe:


Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić (powinna być lekko ciepła).
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem za pomocą trzepaczki i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać.  Jogurtem wypełnić do połowy 24 kruche kwiatki (również robię to za pomocą woreczka cukierniczego, ale nie jest on niezbędny). W każdym umieścić kawałek truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki, żeby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem.

Kruche kwiatki czekoladowe:


Czekoladę, masło orzechowe i jogurt wymieszać mikserem. Krem przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego (można użyć zwykłego worka, lub nałożyć krem łyżeczką), odciąć końcówkę i wypełnić 24 kwiatki z marmoladą na dnie. Posypać orzeszkami i schłodzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz