sobota, 6 czerwca 2015

Czekoladowa chmurka – ciasto bez pieczenia

Smaczne ciasto z herbatników przełożonych czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka :)
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu zabiegów.
Przepis na brytfankę wielkości 24 x 28 cm.

Składniki:
  • 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :))
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 210 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 800 ml mleka
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao do dekoracji
Połowę mleka zagotować i dodać do niego drugą część mleka wymieszaną z budyniami. Ugotować budyń i odstawić do zupełnego wystygnięcia (dobrze jest mieszać go od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch.

Masło utrzeć na puch z 3 łyżkami cukru. Stopniowo dodawać budyń ucierając wszystko na gładką masę.

Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozłożyć 18 sztuk herbatników w taki sposób, by nie było większych luk. Masę budyniową podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na przygotowane herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników. W ten sam sposób postąpić z 2 kolejnymi warstwami budyniu. Na ostatniej warstwie również ułożyć herbatniki.
Tak przygotowane ciasto schłodzić minimum przez 3h w lodówce, najlepiej jednak jeśli będzie tam przynajmniej 8h, np. przez noc. Wówczas herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną się miękkie.

Na stole położyć większą deskę do krojenia, na niej rozłożyć arkusz folii większy niż foremka z ciastem. Tak przygotowaną deskę przyłożyć do ciasta stroną z folią i obrócić brytfankę. Herbatniki z dołu ciasta będą na górze, a te z góry, najmniej wilgotne, będą stanowiły jego spód. Pozostaje dekoracja wierzchu ciasta bitą śmietaną.



Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Odłożyć ¼ ilości kremu, a resztę rozsmarować na herbatnikach i oprószyć obficie kakao. Odłożoną bitą śmietaną udekorować wierzch ciasta wg uznania.


2 komentarze:

  1. Proste, a robi wrażenie ! :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest zaskakująco delikatne i kremowe :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.