piątek, 5 czerwca 2015

Zielone ogórki słodko-pikantne

Chrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :)
Zalewę można przygotować wcześniej, a ogórki zrobić tuż przed podaniem. Nie zajmie to więcej, niż 10 minut.


  • 6 ogórków gruntowych (długości około 10 cm)
  • 5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta pieprzu kajeńskiego
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 ząbek czosnku
Opcjonalnie: zielona sałata i szczypiorek

Czosnek drobno posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu, dodać czosnek i razem rozetrzeć.
Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą. Wszystko razem dobrze utrzeć.

Ogórki przekroić wzdłuż na 8 części, a następnie wszystkie kawałki w poprzek na pół. Ogórki włożyć do miseczki z zaprawą i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut, po czym jeszcze raz dobrze wymieszać i ewentualnie dosolić.


Zielone ogórki słodko-pikantne można serwować na sałacie ze szczypiorkiem lub same.

Będą ciekawym dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną przystawką.



2 komentarze:

  1. MMNIAM ...PYSZNA PROPOZYCJA...NA PEWNO SKORZYSTAM PRZY OKAZJI GRILLOWANIA... A ZAPRASZAM NA'' SAŁATKĘ MAKARONOWA Z SUSZONYMI POMIDORKAMI '' POZDRAWIAM ;

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/saatka-makaronowa-z-suszonymi-pomidorami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno będzie ciekawy smaczny dodatek do grillowanego mięska. Również pozdrawiam :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.