czwartek, 4 czerwca 2015

Kruche kwiatki kawowe z masłem orzechowym

Kruche ciasteczka w kształcie kwiatków ładnie się prezentują na stole, ale ich główną zaletą jest krem – słodki, z lekkim posmakiem masła orzechowego. Do ich wykonania potrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5-7 cm, foremki do mini-muffinków i odrobina chęci.
Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek mrożonej kawy (schłodzić ½ szklanki kawy zaparzonej z ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • szczypta soli
 Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, cukrem i solą. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać całość aż do utworzenia się grudek. Dodać żółtka i mrożoną kawę. Szybko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i owinięte folią schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut.

Ciasto rozwałkować na 2 mm, wyciąć kwiatki za pomocą foremki do ciastek i umieścić je w foremce na mini-muffinki.


Piec w 175 stopniach przez około 10 minut. Kwiatki wystudzić w foremce.




Krem:
  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 120 g serka naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
Składniki kremu zmiksować, ewentualnie dosłodzić wg własnych upodobań. Krem wycisnąć do wystudzonych kwiatków.



Pomysł i przepis na ciasto: inspiredbycharm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.