niedziela, 6 grudnia 2015

Piernikowy murzynek z gruszkami

Murzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla ulubionych gości :)

Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 250 ml mleka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 gruszki
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na krem kajmakowy:
  • 100 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kremu masy kajmakowej z puszki (około 1/2 puszki)
Składniki na krem śmietankowy:
  • 300 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
  • 150 g marmolady z pigwy (lub innej, najlepiej kwaskowej)
  • 100 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) oraz połówki orzechów włoskich do dekoracji



Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmieszać z cynamonem, przyprawą do pierników i posiekanymi orzechami.

Gruszki obrać, pokroić w kostkę i odstawić.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

W dużej misce żółtka ubić mikserem. Dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawać cukier, a pod koniec również odrobinę mleka. Kiedy powstanie gęsta masa dodać resztę mleka i olej. Zmiksować.

Do powstałej masy dodawać po łyżce zmieszane suche składniki. Miksować aż składniki dobrze się połączą.  Dodać gruszki, dobrze wymieszać i na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Całość przelać na brytfankę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić. Jeśli wyrośnie z małą górką jeszcze ciepłe ciasto obrócić do góry nogami i w ten sposób wystudzić.
Ciasto przekroić na 2 blaty.

Przygotowanie kremu kajmakowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone):

Śmietanę ubić mikserem i dodać do niej mascarpone oraz masę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.

Dolny blat ciasta posmarować cienką warstwą marmolady z pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki.

Przygotowanie kremu śmietankowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone):

Śmietanę i cukier puder ubić mikserem. Dodać mascarpone i sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą.


Górny blat ciasta posmarować cienko pozostałą marmoladą i wyłożyć na nią krem śmietankowy. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę (robię to obieraczką do warzyw). Przybrać połówkami orzechów włoskich.




02.11.2016 poniżej zamieszczam nadesłane zdjęcie :)
Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało! :)




6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na inną wersję murzynka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza mama też nie raz do murzynka dodawała przyprawy piernikowej :P Ale takich warstw nie robiła a to one na pewno idealnie do niego pasują :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Sosna, myślałam, że jestem pierwsza, a tu Angelika i Monika Candy Pandas oświeciły mnie, że już ktoś na to wpadł ;) Masa kajmakowa bardzo pasuje do piernikowego murzynka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki murzynek w wersji świątecznej, musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń