sobota, 13 lutego 2016

Chutney z mango



Jeśli tak jak ja, zawsze macie na kuchennej półce sos słodko-pikantny (nie ważne – chiński, tajski, czy inny – wszystkie bardzo lubię), przepis na chutney z mango jest dla Was!
Tego rodzaju sosy zwykle kupuję gotowe i używam ich bardzo często, głównie do zielonych sałat lub do mięsa. Tym razem sos przygotowałam sama i jestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki i pikantny, choć ograniczyłam ilość chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon.
Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”.

Składniki na około 500 ml:
  • 2 średnie mango (łącznie około 500g)
  • 1 łyżka soli
  • 300 ml wody
  • 200 g cukru
  • 225 ml octu
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego)
  • 1 łyżeczka czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 1 łyżeczka chilli w proszku (dałam mniej)
  • 2 laseczki cynamonu (lub pół łyżeczki)
  • 40 g rodzynek
  • 50 g suszonych daktyli bez pestek

Mango obieramy, usuwamy pestki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do miski, zalewamy wodą i dodajemy sól. Odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy.

W garnku z grubym dnem zagotowujemy ocet i cukier często mieszając. Dodajemy mango, imbir, czosnek, daktyle, rodzynki, sproszkowaną chilli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę aż chutney zgęstnieje. Mieszamy od czasu do czasu. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli użyliśmy cynamonu w laskach, wyrzucamy je.

Chutney można przełożyć do słoiczków i zakręcony przechowywać w chłodnym miejscu by nabrał aromatu.


Swój chutney przygotowałam jako dodatek do indyjskich warzywnych kebabów podanych z ryżem jaśminowym.





Przepis bierze udział w akcji:
Egzotyczne Owoce

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to pięknie wygląda. Na pewno kiedyś zrobię to chutney. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji "Egzotyczne Owoce". Życzę miłego dnia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :) Ja też je będę robiła jeszcze nie raz :)

      Usuń
  3. Nigdy czegoś podobnego nie miałyśmy okazji próbować ale pewnie z tymi kebabami smakuje wybornie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bardzo pasuje do warzywnych kebabów i delikatnego ryżu :)

      Usuń
  4. Uwielbiam mango :) Propozycja idealna! Pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Zwłaszcza jeśli występuje w duecie z papają :) Szkoda, że ten drugi owoc rzadko można zobaczyć w naszych sklepach....

      Usuń
  5. pamiętam na wakacjach taki jadłam i bardzo mi smakował - dzieki Tobie mogę powtórzyć ten smak :)
    Zapraszam na mojego bloga: www.lekarzeodkuchni.blogspot.com ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak wakacyjne smaki w środku zimy :)

      Usuń