sobota, 13 lutego 2016

Indyjskie kebaby warzywne



Kebaby kojarzą nam się przede wszystkim z tureckimi kebabami z baraniny. Jednak kebab to również danie znane w Indiach i to od czasów starożytnych. Ponieważ lubię dania warzywne zastępujące mięso, skusiłam się na przygotowanie indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki.
Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne.
Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango. Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :)
Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain.


Składniki na około 16 sztuk:
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 mały kalafior
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki)
  • 1 łyżka posiekanego szpinaku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej)
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu)
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Warzywa zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na średnim ogniu gotujemy 5 minut i dodajemy mrożony groszek. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Dokładnie odcedzamy.

Do odcedzonych warzyw dodajemy papryczki, szpinak, kolendrę zieloną i suszoną, czosnek, imbir, chilli, sól i kurkumę. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy to wystudzenia.





Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kebabiki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju.





6 komentarzy:

  1. Czego tam nie ma! I wszystko tak bardzo lubimy! Muszą świetnie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, bogactwo składników, a w zamian za to bogactwo smaków :)

      Usuń
  2. Zdrowe, warzywne i do tego w stylu Indii, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a to Ci dopiero inny kebab! :D Może zaskoczyć! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W indiach nazywa sie to aloo tikki
    Podawane z jogurtem naturalnym(raita)
    Sosem z Tamarynu i z miety najczesciej posypane drobno posiekana koledra i cebulka

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.