Kebaby kojarzą nam się przede
wszystkim z tureckimi kebabami z baraniny. Jednak kebab to również danie znane
w Indiach i to od czasów starożytnych. Ponieważ lubię dania warzywne
zastępujące mięso, skusiłam się na przygotowanie indyjskich kebabów warzywnych.
I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki.
Główne składniki kebabów to
ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i
zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie
chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne.
Indyjskie kebaby warzywne podałam
z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango. Są jednak tak dobre, że nawet bez
żadnych dodatków stanowią kompletne danie :)
Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia
Indyjska” Shehzad Husain.
Składniki na około 16 sztuk:
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 mały kalafior
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki)
- 1 łyżka posiekanego szpinaku
- 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
- 1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej)
- 1 łyżeczka suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu)
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i kroimy w
plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na
małe różyczki. Warzywa zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na średnim
ogniu gotujemy 5 minut i dodajemy mrożony groszek. Całość gotujemy do miękkości
ziemniaków. Dokładnie odcedzamy.
Do odcedzonych warzyw dodajemy
papryczki, szpinak, kolendrę zieloną i suszoną, czosnek, imbir, chilli, sól i
kurkumę. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy to wystudzenia.
Z przygotowanej masy formujemy
niewielkie kebabiki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na
oleju.
Czego tam nie ma! I wszystko tak bardzo lubimy! Muszą świetnie smakować :D
OdpowiedzUsuńTo prawda, bogactwo składników, a w zamian za to bogactwo smaków :)
UsuńZdrowe, warzywne i do tego w stylu Indii, pycha :)
OdpowiedzUsuńa to Ci dopiero inny kebab! :D Może zaskoczyć! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
W indiach nazywa sie to aloo tikki
OdpowiedzUsuńPodawane z jogurtem naturalnym(raita)
Sosem z Tamarynu i z miety najczesciej posypane drobno posiekana koledra i cebulka
Brzmi bardzo apetycznie :)
Usuń