Na młodą kapustę w sklepach
czekam cały rok. Najczęściej przygotowuję z niej podkarpacką młodą kapustę na
słodko. Bardzo lubię też kotlety z młodej kapusty z kaszą manną w sosie
koperkowym. No i oczywiście surówki, bo młoda kapusta jest tak delikatna, że
nie ma lepszej bazy do wiosennych surówek. Tym razem proponuję jednak młodą
kapustę duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku dodaje jej
tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi
ziemniakami i kotletami mielonymi.
Składniki dla 2-3 osób:
- 1 młoda kapusta
- 2 młode większe marchewki
- 12 pieczarek
- ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego)
- 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem z warzyw)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Marchewkę obrać, pokroić w grube
plasterki, a te z kolei na ćwiartki. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki. Kapustę
drobno poszatkować.
Do dużego garnka z grubym dnem
wlać bulion, dodać łyżkę oleju i całość zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać
marchewkę i pieczarki. Po 10 minutach dodać kapustę i groszek. Całość dusić
około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy kapusta zmięknie, dodać
tymianek oraz sól i pieprz. Gotować jeszcze kilka minut. Kapustę warto
przygotować wcześniej, ponieważ z czasem zyskuje na smaku.
Zapraszam również na:
Moje ukochane danie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy młodą kapustę z koperkiem i rabarbarem ale w pieczarkami i innymi warzywami też musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńwspaniały wpis
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe propozycje
OdpowiedzUsuń