piątek, 27 stycznia 2017

Pasta z makreli i ogórka

Pasta z makreli i ogórka
Połączenie wędzonej makreli z twarogiem, zielonym ogórkiem i cebulą to smaczna pasta na śniadanie, albo kolację. Ogórek dodaje sałatce lekkości, a cebula ostrości. Odrobina curry podkręca smak i nadaje paście charakter.

Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 200 g twarogu (najlepiej półtłustego)
  • 1 ogórek gruntowy (lub pół ogórka wężowego)
  • 1/2 czerwonej lub białej cebuli
  • 1 łyżka śmietany
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki curry w proszku
  • sól i pieprz
Mięso z makreli obieramy ze skóry i wyciągamy ości. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy twaróg i rozdrabniamy go razem z rybą widelcem, aby konsystencja była w miarę jednolita. Dodajemy śmietanę, jogurt, ogórka startego ze skórką na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną drobno cebulę. Dodajemy curry i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pasta z makreli i ogórka





5 komentarzy:

  1. Często piekę chleb i zawsze staram się, żeby podać do niego coś ciekawego. Stąd równie często przyrządzam pasty, pasztety, hummusy i inne domowe smarowidła. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a smakują każdemu : ) Osobiście bardzo lubię pastę z makrelą, z dodatkiem ogórka kiszonego, jaj ugotowanych na twardo, cebuli i majonezu. Ta wersja wydaje mi się ciekawsza i lżejsza, muszę koniecznie spróbować z twarożkiem i świeżym ogórkiem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś nas łączy, bo i ja piekę często chleb. Właściwie od 2 lat robię to co tydzień :) Co do pasty zielony ogórek zawsze kojarzy mi się z wiosną i lekkimi daniami. Ale Twoja wersja pasty z makreli też brzmi obiecująco :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię pastę z makreli. :-) Musze zrobić w najbliższym czasie, bo mi smaka narobiłaś. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pastę z makreli. Muszę jutro zrobić bo dawno nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak my lubimy wędzoną makrelę :D Pasta musi być bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń