niedziela, 22 stycznia 2017

Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację X

Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację
Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności. Wystarczy krem, odpowiednie końcówki (tylki) i trochę czasu. Malutkie kwiaty wykonane są tylką Wilton 16, liście tylką Wilton 352, a dolny pasek tylką Wilton 21.
Aby uzyskać różowe refleksy na kwiatkach wystarczy we wnętrzu worka cukierniczego, przed nałożeniem do niego jasnego kremu, zrobić kilka smug na jego ściankach barwnikiem w żelu naniesionym na wykałaczkę. Przy wyciskaniu kremu będzie się on zabarwiał delikatnie i nierównomiernie na brzegach.
Krem do dekoracji można wybrać dowolny, byle był wystarczająco miękki, bo tylka 16 jest mała, ale musi być też wystarczająco sztywny, by wzór był wyraźny. Po raz pierwszy wypróbowałam krem maślany (buttercream frosting) i jestem bardzo zadowolona, mimo że krem jest dość słodki jak na mój gust. Ta słodycz została u mnie zrównoważona kwaskowatymi wiśniami w środku tortu. Krem ma dobrą konsystencję, a na torcie ładnie zastyga.
Kwiaty można nanieść na tort obłożony dowolnym kremem. U mnie na kremie jest jeszcze polewa mirror glaze – błyszcząca i słodka polewa na bazie białej czekolady, skondensowanego mleka i żelatyny. Dopiero zapoznaję się z tą techniką, stąd efekt nie jest jeszcze idealny, ale czegoś się już nauczyłam ;)

Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację
Zacznę od „przepisu” na dekorację, ponieważ można go wykorzystać nie tylko na polewę mirror glaze, ale na dowolnie obłożony tort.

Składniki na krem maślany (buttercream frosting):
  • 2 białka z dużych jaj
  • 160 g cukru pudru
  • 40 ml wody
  • 1/3 łyżeczki cream of tartar (winian potasu, kamień winny) – opcjonalnie
  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub wanilia, lub kilka kropel aromatu waniliowego)
  • barwniki
Ze 160 g cukru pudru ujmujemy 2 łyżki. Pozostały cukier dodajemy do wody i podgrzewamy w rondelku do uzyskania temperatury 120 stopni C.
W tym czasie białka ubijamy, a kiedy staną się lekko sztywne dodajemy po łyżce odłożonego cukru pudru i miksujemy aż cukier zupełnie się rozpuści. Do ubitych białek, nie przerywając miksowania, dodajemy wodę z cukrem o odpowiedniej temperaturze. Wlewamy ją po bokach miski, nie bezpośrednio na mieszadła. Masę miksujemy aż schłodzi się do temperatury pokojowej. Wówczas po kawałku dodajemy miękkie masło i miksujemy aż masa stanie się jednolita. Na końcu dodajemy wanilię i ewentualnie barwnik. Miksujemy. Czytałam że z powodu różnicy temperatur składników, lub z powodu zbyt długiego miksowania, masa może się zważyć. Wówczas wystarczy postawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i miksować, aż składniki na powrót się połączą. Następnie trzeba wszystko lekko schłodzić. Z kolei w przypadku połączenia masła ze zbyt ciepłą pianą masa może być zbyt płynna. Krem ustabilizuje się po włożeniu go na kilka minut do lodówki. U mnie poszło bez problemów, ale podaję te metody ratowania kremu na wszelki wypadek ;)

Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację
Z gotowego kremu ujęłam 2 łyżki, dodałam do nich troszkę zielonego barwnika w żelu (i odrobinkę czerwonego, by kolor był głęboki) i zmiksowałam. To krem na liście.

W środku worka cukierniczego robimy kilka smug czerwonym barwnikiem w żelu. Używamy do tego wykałaczki zanurzonej wcześniej w barwniku. Do worka wkładamy krem i wyciskamy kwiatki na rancie tortu – najpierw jedna warstwa, później kolejne. Robimy to nieregularnie, wg własnego uznania. Zmieniamy tylkę na nr 21 i na dole tortu robimy ozdobny pasek. W kilku miejscach zielonym kremem robimy listki. Można też dodać kilka malutkich cukiereczków przy listkach.

Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację
Jeśli chcemy zrobić na torcie polewę mirror glaze musimy najpierw mieć przygotowany tort, który jest obłożony jakimś kremem i dobrze schłodzony. Czytałam, ze niektórzy przed nałożeniem polewy wkładają tort do zamrażalnika. Wówczas wylewana polewa szybko się zastyga i nie „ściąga” kremu. Ważne jest, aby krem na torcie był jak najbardziej gładki i zakrywał ciasto. Wówczas efekt po nałożeniu polewy mirror glaze będzie najlepszy.
Przepis na tę polewę znalazłam tutaj.

Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację
Składniki na polewę mirror glaze do dekoracji tortu o średnicy 21-24 cm:
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 ml wody (do cukru pudru)
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 125 ml wody (do żelatyny)
  • 350 g białej czekolady (najlepiej w postaci małych chipsów lub drobno posiekanej)
  • barwnik w żelu
Żelatynę zalewamy bardzo ciepłą wodą (125 ml) i mieszamy.
Do niewielkiego garnka z grubym dnem wsypujemy cukier puder, dodajemy skondensowane mleko i 150 ml wody. Podgrzewamy mieszając od czasu, do czasu aż do zagotowania płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy.

Do miski wsypujemy kawałki białej czekolady i zalewamy ją gorącym płynem z żelatyną. Odstawiamy na kilka minut i po tym czasie mieszamy dokładnie trzepaczką, by czekolada dobrze się rozpuściła. Na koniec dodajemy barwnik w żelu i jeszcze raz dobrze mieszamy.

Kiedy polewa osiągnie temperaturę 37 stopni C wyciągamy z lodówki tort, kładziemy go na kratce, którą ustawiamy w brytfance (ja brytfankę wykładam folią, żeby łatwiej było ją sprzątnąć) i polewamy tort polewą zaczynając od środka. Pozostawiamy na 15 minut i dopiero po tym czasie tort ściągamy z kratki i wkładamy go do lodówki.




 Inne pomysły na DEKORACJĘ TORTU znajdziecie TUTAJ


20 komentarzy:

  1. wspaniały tort! bardzo podoba mi się ta polewa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudny tort! Robi wrażenie! Piękny! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny tort az słów brakuje. Widziałam go na FB :) Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia zyczę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trwam w zachwycie od pierwszego wejrzenia na dekorację tego tortu. Chciałabym umieć tak pięknie ozdabiać ciasta : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. I wierz mi, każdy może zrobić taką dekorację sam :)

      Usuń
  5. Tort wygląda rewelacyjnie, gratuluję talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba bym się nie podjela zrobienia takiego tortu Wow jest pracochłonny i przepiekny Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę jest prostsze niż się wydaje. Trzeba tylko wycisnąć dużo kwiatuszków :) Pozdrawiam!

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.