piątek, 7 kwietnia 2017

Surówka z czerwonej kapusty po koreańsku

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty po koreańsku 
Bardzo lubię surówki z kapusty w słodkiej marynacie z dodatkiem czosnku i owocowego octu. Mają niepowtarzalny, intensywny smak i pasują zarówno do dań podawanych z ryżem, jak i z ziemniakami. W kuchni rosyjskiej takie właśnie surówki określa się mianem surówek po koreańsku. Przyrządzona w ten sposób czerwona kapusta jest chrupiąca, aromatyczna, a przy tym bardzo smaczna i zdrowa.

Składniki:
  • 1 mała główka czerwonej kapusty (około ½ kg)
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
Marynata:
  • 70 ml wody
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 ml oleju
  • 40 ml octu jabłkowego
Surówka z czerwonej kapusty po koreańsku

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce na długie cienkie słupki. Czosnek drobno siekamy.
Kapustę, marchewkę, czosnek i kurkumę mieszamy w misce i odstawiamy.

Do garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Do wody wsypujemy cukier i sól. Jeszcze raz zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dolewamy olej i ocet.


Gotową zalewą polewamy kapustę, mieszamy całość, przykrywamy talerzykiem mniejszym od średnicy miski i lekko obciążamy (np. butelką z wodą). Odstawiamy na około 1-2h aż kapusta puści soki. Po tym czasie odlewamy nadmiar płynu.



Zapraszam również na 






5 komentarzy:

  1. Robię bez kurkumy i jest pyszna :) Wypróbuje Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię surówki z czerwonej kapusty, ale takiej w zalewie nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest pyszna :P Choć niestety nie mogłybyśmy spróbować :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka kapustka brzmi bardzo atrakcyjnie i zrobię ją, a akurat w lodówce czeka sobie pół czerwonej główki :) Faktycznie są tutaj zamieszane wszystkie moje smaki i będzie to miła odmiana po świątecznych majonezach :) już zacieram ręce :)

    OdpowiedzUsuń