piątek, 16 marca 2018

Zupa grzybowa – kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa grzybowa - kuchnia podkarpacka

Gotowanie dla rodziny na przednówku było niegdyś prawdziwym wyzwaniem. Kiedy w spiżarni kończyły się zimowe zapasy, a do pierwszych zbiorów wciąż było daleko, gospodynie z Puszczy Sandomierskiej gotowały najprostsze dania, byle rozgrzewały i zaspakajały głód. Często były to różnego rodzaju polewki i zupy. Jedną z prostszych zup tego rodzaju jest zupa grzybowa. W okolicach Raniżowa gotowana była z suszonych grzybów z ziemniakami i cebulową zasmażką. To proste danie, mimo małej ilości składników, jest bardzo aromatyczne i smaczne. Dla mnie to wspomnienie z kuchni mojej mamy, któremu dzisiejszym wpisem postanowiłam przywrócić życie. Zapraszam, może i w Waszej kuchni zagości na stałe.

Zupa grzybowa - kuchnia podkarpacka

Składniki dla 2 osób:
  • 20 g suszonych grzybów, najlepiej podgrzybków lub prawdziwków
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
Grzyby zalewamy 500 ml wrzątku i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości przez około 40 minut. Grzyby wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Zagotowujemy 750 ml wody, dolewamy wywar z grzybów, dodajemy grzyby, solimy i  wrzucamy obrane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę.
Cebulę siekamy drobniutko, szklimy na maśle, a na koniec dodajemy mąkę i robimy złotą zasmażkę. Całość dodajemy do zupy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 
Zupa grzybowa - kuchnia podkarpacka

Więcej podkarpackich przepisów znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA


9 komentarzy:

  1. CZy można użyć grzybów mrożonych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, choć to będzie już nieco inna zupa, bo suszone grzyby mają specyficzny aromat. Do takiej ze świeżych grzybów starłabym jeszcze marchewkę, pietruszkę, a na koniec dodałabym natkę z pietruszki albo koperek :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. wieki juz nie jadłam zupy grzybowej...a grzyby suszone mam...dzięki za przypomnienie przepisu:)
    PS
    nie moczysz grzybów przed gotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie moczę suszonych grzybów. Gotują się dłużej niż namoczone, ale za to nie muszę zaczynać gotowania dzień wcześniej ;)

      Usuń
  3. Dziękuję za przepis :) jest tak fajnie skonstruowany, że mogę zrobić też dla córki w wersji wega. Zastąpię tylko masło. Zapewne ziemniaczki dodatkowo zagęszczają nam tę zupę? Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ziemniaki odgrywają tu ważną rolę ;-) A zdradzę Ci jeszcze, że zupę można podkręcić... zakwasem na barszcz 😋

      Usuń