niedziela, 7 listopada 2021

Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka

Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka
Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: gmina Dukla, powiat krośnieński

Piernik to proste, ale aromatyczne ciasto, które zwykle podajemy przełożone jedynie powidłami śliwkowymi, bo nic więcej mu nie trzeba. Kojarzy się z jesienią, zimą i domowym ciepłem. Jednak piernik nadaje się doskonale również jako baza wyszukanych ciast, a nawet tortów, co udowadnia przepis z okolic Dukli. Dzisiaj zapraszam na ciasto złożone z dwóch blatów piernikowych oraz wkładki, która fantastycznie uzupełnia smak piernika. Owa wkładka to miękkie, wilgotne ciasto z kawałkami jabłek, orzechów oraz z rodzynkami i wiśniami z syropu. Blaty przełożone są powidłami i kremem budyniowym. Można również zrobić dwa razy więcej kremu i zastąpić nim powidła. Smaczną ciekawostką, którą warto zapamiętać i wykorzystać, jest wzbogacenie kremu budyniowego roztopioną białą czekoladą. Dzięki niej krem zyskuje nie tylko na smaku, ale również jego konsystencja jest stabilniejsza.

Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z publikacji wydanej przez Gminę Dukla pt. „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”.


Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka
Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka

Składniki na foremkę 25x35 cm:

Ciasto piernikowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki oleju

Ciasto na wkładkę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka wiśni z syropu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa do piernika:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty

 

Przygotowanie ciasta piernikowego:

Mąkę przesiewamy z kakao i sodą oczyszczoną. Mieszamy z przyprawą do piernika. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy do niej 1/2 szklanki cukru.

Margarynę ucieramy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy po jednym żółtku. Do ucieranej masy dodajemy na przemian miód, śmietanę, olej i połowę mąki z dodatkami.

Na utarte ciasto wykładamy pianę z białek oraz pozostałą mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.

Przygotowanie ciasta na wkładkę:

Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i przesypujemy 1/4 szklanki cukru. Odstawiamy na godzinę. Orzechy siekamy, rodzynki parzymy wrzątkiem, a wiśnie odsączamy z syropu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą.

Białka ubijamy i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru. Do piany dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy.

Na jabłka przesypujemy połowę mąki, na to wykładamy masę jajeczną, a na nią pozostałą mąkę i bakalie. Dokładnie mieszamy i wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 40 minut.

Przygotowanie kremu budyniowego:

Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy 3 łyżki mleka oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy przygotowaną mieszankę. Mieszamy do zagotowania i ściągamy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodajemy spirytus.

Złożenie ciasta:

Piernik przecinamy na 2 blaty. Spodni blat nasączamy herbatą i wykładamy na niego powidła. Przykrywamy wkładką, którą również nasączamy herbatą. Na wkładkę wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugą połową piernika. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce, żeby masa budyniowa zastygła. Wierzch można polać polewą*.

 

* Jeśli nie macie własnego przepisu na dobrą polewę polecam przygotować polewę z żelatyną – jest błyszcząca i nie pęka przy krojeniu:

  • 190 g margaryny (może być pół na pół margaryna i masło)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i mieszamy. W niewielkim garnku roztapiamy margarynę i dodajemy do niej cukier puder oraz mleko. Chwilkę gotujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i żelatynę. Mieszamy cały czas aż wszystkie składniki połączą się na jednolitą polewę, która w miarę stygnięcia zacznie gęstnieć. Polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach ciasto polane taką polewą można kroić.


Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka
Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka

Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka
Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka

 

Więcej podkarpackich ciast i ciasteczek znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.