Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina Dukla, powiat krośnieński
Piernik to proste, ale aromatyczne ciasto, które
zwykle podajemy przełożone jedynie powidłami śliwkowymi, bo nic więcej mu nie
trzeba. Kojarzy się z jesienią, zimą i domowym ciepłem. Jednak piernik nadaje
się doskonale również jako baza wyszukanych ciast, a nawet tortów, co udowadnia
przepis z okolic Dukli. Dzisiaj zapraszam na ciasto złożone z dwóch blatów
piernikowych oraz wkładki, która fantastycznie uzupełnia smak piernika. Owa
wkładka to miękkie, wilgotne ciasto z kawałkami jabłek, orzechów oraz z rodzynkami
i wiśniami z syropu. Blaty przełożone są powidłami i kremem budyniowym. Można
również zrobić dwa razy więcej kremu i zastąpić nim powidła. Smaczną
ciekawostką, którą warto zapamiętać i wykorzystać, jest wzbogacenie kremu
budyniowego roztopioną białą czekoladą. Dzięki niej krem zyskuje nie tylko na
smaku, ale również jego konsystencja jest stabilniejsza.
Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z publikacji
wydanej przez Gminę Dukla pt. „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”.
Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka |
Składniki na foremkę 25x35 cm:
Ciasto piernikowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 1 szklanka cukru
- 125 g margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki oleju
Ciasto na wkładkę:
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka wiśni z syropu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa do piernika:
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki mocnej herbaty
Przygotowanie ciasta piernikowego:
Mąkę przesiewamy z kakao i sodą oczyszczoną.
Mieszamy z przyprawą do piernika. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy
do niej 1/2 szklanki cukru.
Margarynę ucieramy z 1/2 szklanki cukru i dodajemy
po jednym żółtku. Do ucieranej masy dodajemy na przemian miód, śmietanę, olej i
połowę mąki z dodatkami.
Na utarte ciasto wykładamy pianę z białek oraz
pozostałą mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Przekładamy na foremkę
wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką
tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.
Przygotowanie ciasta na wkładkę:
Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i
przesypujemy 1/4 szklanki cukru. Odstawiamy na godzinę. Orzechy siekamy,
rodzynki parzymy wrzątkiem, a wiśnie odsączamy z syropu. Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i sodą.
Białka ubijamy i pod koniec ubijania stopniowo
dodajemy 1/2 szklanki cukru. Do piany dodajemy po jednym żółtku i nadal
ubijamy.
Na jabłka przesypujemy połowę mąki, na to wykładamy
masę jajeczną, a na nią pozostałą mąkę i bakalie. Dokładnie mieszamy i
wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 175 stopni C przez około 40 minut.
Przygotowanie kremu budyniowego:
Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy 3 łyżki mleka
oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy
przygotowaną mieszankę. Mieszamy do zagotowania i ściągamy z ognia. Dodajemy
pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Miękkie masło
ucieramy dodając po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodajemy spirytus.
Złożenie ciasta:
Piernik przecinamy na 2 blaty. Spodni blat
nasączamy herbatą i wykładamy na niego powidła. Przykrywamy wkładką, którą
również nasączamy herbatą. Na wkładkę wykładamy krem budyniowy i przykrywamy
drugą połową piernika. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce, żeby masa budyniowa
zastygła. Wierzch można polać polewą*.
* Jeśli nie macie własnego przepisu na dobrą polewę
polecam przygotować polewę z żelatyną – jest błyszcząca i nie pęka przy
krojeniu:
- 190 g margaryny (może być pół na pół margaryna i masło)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i
mieszamy. W niewielkim garnku roztapiamy margarynę i dodajemy do niej cukier
puder oraz mleko. Chwilkę gotujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i
żelatynę. Mieszamy cały czas aż wszystkie składniki połączą się na jednolitą
polewę, która w miarę stygnięcia zacznie gęstnieć. Polewę wylewamy na ciasto i
wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach ciasto polane taką polewą można kroić.
Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka |
Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich ciast i ciasteczek
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.