niedziela, 14 listopada 2021

Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Nowy Dzików, gmina Stary Dzików, powiat lubaczowski

Ciastka amoniaczki to najpopularniejsze tradycyjne ciastka, pieczone w naszym regionie od wielu pokoleń. Ich wielką zaletą, poza smakiem i kruchością, jest łatwość przechowywania oraz świeżość, którą ciastka zachowują przez wiele dni. Podobne cechy mają ciasta przygotowane z dodatkiem amoniaku. Są smaczne, mają lekko porowatą strukturę i długo zachowują świeżość. Ciasto amoniakowe nie rozmięka, ponieważ przyjmuje niewiele wilgoci mas, którymi jest przekładane, dlatego zwykle przekłada się je prażonymi jabłkami, marmoladą czy powidłem. W przepisie z Nowego Dzikowa między dwa blaty surowego ciasta układa się warstwę surowych pokrojonych w kosteczkę jabłek, które miękną w trakcie pieczenia. W efekcie otrzymujemy placek przekładany jabłkami, który jest mniej kruchy niż tradycyjna szarlotka i może być przechowywany dłużej zachowując przy tym świeżość.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Nowego Dzikowa pochodzi z publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski.


Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Składniki na brytfankę 25x35 cm:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 250 g cukru kryształu
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • kilka łyżek cukru do jabłek (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać kilka łyżek cukru.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Dodajemy do niej masło i siekamy nożem. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Utartą masę jajeczną dodajemy do mąki razem ze śmietaną i wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli za bardzo się klei, podsypujemy je lekko mąką. Ciasto dzielimy na 2 połowy. Pierwszą przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka i wyrównujemy je. Na wierzch kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

 

Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka

 Więcej regionalnych słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.