Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Nowy Dzików, gmina Stary Dzików, powiat lubaczowski
Ciastka amoniaczki to najpopularniejsze tradycyjne
ciastka, pieczone w naszym regionie od wielu pokoleń. Ich wielką zaletą, poza
smakiem i kruchością, jest łatwość przechowywania oraz świeżość, którą ciastka
zachowują przez wiele dni. Podobne cechy mają ciasta przygotowane z dodatkiem
amoniaku. Są smaczne, mają lekko porowatą strukturę i długo zachowują świeżość.
Ciasto amoniakowe nie rozmięka, ponieważ przyjmuje niewiele wilgoci mas, którymi
jest przekładane, dlatego zwykle przekłada się je prażonymi jabłkami, marmoladą
czy powidłem. W przepisie z Nowego Dzikowa między dwa blaty surowego ciasta
układa się warstwę surowych pokrojonych w kosteczkę jabłek, które miękną w
trakcie pieczenia. W efekcie otrzymujemy placek przekładany jabłkami, który
jest mniej kruchy niż tradycyjna szarlotka i może być przechowywany dłużej
zachowując przy tym świeżość.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Nowego Dzikowa
pochodzi z publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej
Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski.
Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x35 cm:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 250 g cukru kryształu
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- kilka łyżek cukru do jabłek (opcjonalnie)
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są
kwaśne można dodać kilka łyżek cukru.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i
amoniakiem. Dodajemy do niej masło i siekamy nożem. Jajka i żółtka ucieramy z
cukrem. Utartą masę jajeczną dodajemy do mąki razem ze śmietaną i wyrabiamy
jednolite ciasto. Jeśli za bardzo się klei, podsypujemy je lekko mąką. Ciasto
dzielimy na 2 połowy. Pierwszą przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do
pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka i wyrównujemy je. Na wierzch kładziemy
rozwałkowaną drugą część ciasta i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto
można oprószyć cukrem pudrem.
Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.