niedziela, 27 marca 2022

Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka

Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka
Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Wujskie, gmina Sanok, powiat sanocki

Sernik to ciasto, które pasuje na każdą okazję. Współcześnie popularne stały się serniki na zimno, ale tradycyjne serniki w naszym regionie można podzielić na dwa rodzaje. Pierwsze z nich to te, w których zmielony biały ser miesza się z utartym tłuszczem, jajkami i mąką, a następnie piecze na dużych prostokątnych blachach. Masa serowa zwykle wylewana jest bezpośrednio na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, choć z czasem stały się popularne również serniki na kruchym spodzie, w tym te, gdzie ciasto znajduje się nie tylko na spodzie, ale i na wierzchu sernika. Drugim rodzajem tradycyjnych serników są te, gdzie upieczone cienkie placki, często amoniakowe, przekłada się gorącym serem smażonym z różnymi dodatkami. Takie serniki stygnąc oddają wilgoć ciastu i trwale się z nim łączą.

Sernik pieczony przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wujskiego to sernik z kakaowym kruchym ciastem na spodzie i na wierzchu. Jego urok tkwi w ciekawej formie i kontrastujących kolorach. Ponieważ zarówno na spód, jak i na wierzch surowe ciasto ściera się na grubej tarce, po upieczeniu na linii połączenia sera z ciastem powstaje nieregularna fala, która ładnie się prezentuje. Kakao dodane do kruchego ciasta nie tylko wpływa na jego wygląd, ale też na smak sernika, podkreślając naturalny maślany smak sera.

Przepis na sernik z Wujskiego został opublikowany na stronie internetowej Gminy Sanok: https://gminasanok.pl/najlepszy-produkt-podkarpacki-robi-kgw-wujskie/


Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka
Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka

Składniki na formę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia (lub 1 czubata łyżeczka)
  • 250 g margaryny (polecam zastąpić masłem)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 10 jajek
  • 1,5 kg białego sera
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g margaryny (polecam zastąpić masłem)
  • 2 cukry waniliowe
  • sok z cytryny
  • 200 g rodzynek
  • 500 g cukru pudru
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i dzielimy je na dwie części. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania sera.

Ser mielimy w maszynce dwa razy. Miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy i 10 żółtek ucieramy, dodając na koniec zmielony ser, budyń waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz bakalie i skórkę pomarańczową. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do masy serowej.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy połowę ciasta używając tarki o grubych oczkach. Na starte ciasto wykładamy masę serową, na którą ścieramy pozostałe ciasto.

Sernik pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 170 stopni C.


Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka
Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na tradycyjne ciasta z regionu

w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

4 komentarze:

  1. Witam, już zdobył moje serce choć jeszcze się z nim nie zmierzyłam:-) Czy można zredukować ilość cukru?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak spróbuję, dziękuję za wskazówkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozdrawiamy Was i P.Regine kuzyni z Mazur BiW.B

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.