Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Wujskie, gmina Sanok, powiat sanocki
Sernik to ciasto, które pasuje na każdą okazję. Współcześnie
popularne stały się serniki na zimno, ale tradycyjne serniki w naszym regionie
można podzielić na dwa rodzaje. Pierwsze z nich to te, w których zmielony biały
ser miesza się z utartym tłuszczem, jajkami i mąką, a następnie piecze na
dużych prostokątnych blachach. Masa serowa zwykle wylewana jest bezpośrednio na
wysmarowaną tłuszczem blaszkę, choć z czasem stały się popularne również
serniki na kruchym spodzie, w tym te, gdzie ciasto znajduje się nie tylko na
spodzie, ale i na wierzchu sernika. Drugim rodzajem tradycyjnych serników są
te, gdzie upieczone cienkie placki, często amoniakowe, przekłada się gorącym
serem smażonym z różnymi dodatkami. Takie serniki stygnąc oddają wilgoć ciastu
i trwale się z nim łączą.
Sernik pieczony przez Koło Gospodyń Wiejskich z
Wujskiego to sernik z kakaowym kruchym ciastem na spodzie i na wierzchu. Jego
urok tkwi w ciekawej formie i kontrastujących kolorach. Ponieważ zarówno na
spód, jak i na wierzch surowe ciasto ściera się na grubej tarce, po upieczeniu na
linii połączenia sera z ciastem powstaje nieregularna fala, która ładnie się
prezentuje. Kakao dodane do kruchego ciasta nie tylko wpływa na jego wygląd,
ale też na smak sernika, podkreślając naturalny maślany smak sera.
Przepis na
sernik z Wujskiego został opublikowany na stronie internetowej Gminy Sanok: https://gminasanok.pl/najlepszy-produkt-podkarpacki-robi-kgw-wujskie/
Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka |
Składniki na formę 25x35 cm:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 200 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia (lub 1 czubata łyżeczka)
- 250 g margaryny (polecam zastąpić masłem)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa serowa:
- 10 jajek
- 1,5 kg białego sera
- 1 budyń waniliowy
- 200 g margaryny (polecam zastąpić masłem)
- 2 cukry waniliowe
- sok z cytryny
- 200 g rodzynek
- 500 g cukru pudru
- 50 g skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i dzielimy
je na dwie części. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania sera.
Ser mielimy w maszynce dwa razy. Miękkie masło,
cukier puder, cukier waniliowy i 10 żółtek ucieramy, dodając na koniec zmielony
ser, budyń waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz bakalie i skórkę
pomarańczową. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do masy serowej.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy
połowę ciasta używając tarki o grubych oczkach. Na starte ciasto wykładamy masę
serową, na którą ścieramy pozostałe ciasto.
Sernik pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 170
stopni C.
Sernik z Wujskiego – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na tradycyjne ciasta z
regionu
w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Zapraszam :)
Witam, już zdobył moje serce choć jeszcze się z nim nie zmierzyłam:-) Czy można zredukować ilość cukru?
OdpowiedzUsuńMyślę, że o 1/3 bez problemu :)
UsuńTak spróbuję, dziękuję za wskazówkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Was i P.Regine kuzyni z Mazur BiW.B
OdpowiedzUsuń