niedziela, 10 kwietnia 2022

Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka

Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka
Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski

Ciasto drożdżowe przygotowywane przez lasowiackie gospodynie zgodnie z tradycją i lokalnymi przesądami wyrabiano tyle razy, ile jest dni w roku. Z kolei tyle razy, ile jest pór roku, ciasto musiało wyrastać – najpierw jako zaczyn, następnie wyrobione ciasto wyrastało w dzieży, kolejny raz w formie, a czwarty i ostatni raz w piecu. Dochowanie tych wszystkich rytuałów (a w istocie zastosowanie technik piekarniczych) miało zapewnić udany i smaczny wypiek bez zakalca. Te i inne sekrety lasowiackich gospodyń od lat na warsztatach kulinarnych i w lokalnej prasie przekazuje Pani Janina Olszowy. Dzisiaj proponuję Wam babkę drożdżową według je przepisu, który pochodzi z „Ziemi Kolbuszowskiej” nr 3/198. Babka jest puszysta, lekka, idealnie słodka, z lekkim posmakiem cytrusowym. Jeśli nie zapomnicie o rytuale wyrabiania i wyrastania ciasta będziecie mogli cieszyć się smakiem doskonałej babki drożdżowej :)


Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka
Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka

Składniki na średniej wielkości formę z kominkiem:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 110 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 kopiata łyżka rodzynek
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • Opcjonalnie: lukier, polewa lub cukier puder

Drożdże ucieramy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki pszennej i połową letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztapiamy w garnuszku lub na małej patelni.

Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem, po czym dodajemy je do przesianej mąki pszennej razem z rozczynem drożdżowym, pozostałym mlekiem, skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Ciasto wyrabiamy ręką 365 razy (czyli zgodnie z tradycją - tyle, ile jest dni w roku). Pod koniec wyrabiania dodajemy letnie roztopione masło, rodzynki, skórkę pomarańczową i migdały. Wyrabiamy dotąd, aż tłuszcz wchłonie się w ciasto i odstawiamy w przykrytej ściereczką misce w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość krótko je wyrabiamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ciasto w formie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45-50 min. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub polewamy polewą.


Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka
Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na regionalne słodkości

w tym na wielkanocne baby

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.