Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski
Ciasto drożdżowe przygotowywane przez lasowiackie
gospodynie zgodnie z tradycją i lokalnymi przesądami wyrabiano tyle razy, ile
jest dni w roku. Z kolei tyle razy, ile jest pór roku, ciasto musiało wyrastać –
najpierw jako zaczyn, następnie wyrobione ciasto wyrastało w dzieży, kolejny
raz w formie, a czwarty i ostatni raz w piecu. Dochowanie tych wszystkich
rytuałów (a w istocie zastosowanie technik piekarniczych) miało zapewnić udany
i smaczny wypiek bez zakalca. Te i inne sekrety lasowiackich gospodyń od lat na
warsztatach kulinarnych i w lokalnej prasie przekazuje Pani Janina Olszowy. Dzisiaj
proponuję Wam babkę drożdżową według je przepisu, który pochodzi z „Ziemi
Kolbuszowskiej” nr 3/198. Babka jest puszysta, lekka, idealnie słodka, z lekkim
posmakiem cytrusowym. Jeśli nie zapomnicie o rytuale wyrabiania i wyrastania ciasta
będziecie mogli cieszyć się smakiem doskonałej babki drożdżowej :)
Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka |
Składniki na średniej wielkości formę z kominkiem:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g drożdży
- 10 żółtek
- 110 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- skórka otarta z cytryny
- 1 kopiata łyżka rodzynek
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- Opcjonalnie: lukier, polewa lub cukier puder
Drożdże ucieramy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką
mąki pszennej i połową letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Masło roztapiamy w garnuszku lub na małej patelni.
Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem, po czym
dodajemy je do przesianej mąki pszennej razem z rozczynem drożdżowym, pozostałym
mlekiem, skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Ciasto wyrabiamy ręką 365 razy
(czyli zgodnie z tradycją - tyle, ile jest dni w roku). Pod koniec wyrabiania
dodajemy letnie roztopione masło, rodzynki, skórkę pomarańczową i migdały.
Wyrabiamy dotąd, aż tłuszcz wchłonie się w ciasto i odstawiamy w przykrytej
ściereczką misce w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość krótko je
wyrabiamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ciasto w formie ponownie
odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
(grzałka góra-dół) przez około 45-50 min. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem,
lukrujemy lub polewamy polewą.
Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na regionalne słodkości
w tym na wielkanocne baby
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Na pewno wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuń