Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Grabownica Starzeńska, gmina Brzozów, powiat brzozowski
Zaczął się maj i czas już pomyśleć o wiosennych
przysmakach. Kiedy widzę w sklepie rabarbar, od razu mam ochotę na kompot z
rabarbaru i jabłek albo na placek z rabarbarem. Tym razem zapraszam do
wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Grabownicy Starzeńskiej na kruche
ciasto z rabarbarem. Poza klasycznymi trzema warstwami: kruchego spodu, podprażonego
rabarbaru i słodkiej kruszonki ciasto ma jeszcze jeden mały dodatek. Jest to
cienka warstwa dżemu bezpośrednio pod rabarbarem. Niby mały szczegół, ale może
zmienić smak całego ciasta. Jeśli wybierzemy słodki dżem, kwaskowaty rabarbar
będzie nieco zneutralizowany. Jeśli użyjemy dżemu bardzie kwaśnego, na przykład
z porzeczki albo agrestu, smak rabarbaru będzie bardziej wyrazisty. Jeszcze
inaczej będzie smakowało ciasto, jeśli pod rabarbarem rozsmarujemy cienką
warstwę prażonych jabłek. Możliwości jest sporo, a każda ciekawa, ale równie
dobrze można pominąć dżem i cieszyć się smakiem rabarbaru na kruchym spodzie
pod kruszonką :)
Przepis pochodzi z publikacji „Smak, aromat i zdrowie. Potrawy z Ziemi
Brzozowskiej”.
Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa rabarbarowa:
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 3-4 łyżki kwaskowatego dżemu (np. z porzeczki)
- 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki na ciasto siekamy i zagniatamy.
Rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto
podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na lekko złocisty kolor
(około 15 minut).
Rabarbar myjemy i kroimy na 1 cm kawałki. Wrzucamy
go na rozgrzaną suchą patelnię i posypujemy cukrem. Podgrzewamy aż rabarbar
puści sok (około 3 minuty). Przekładamy na durszlak i odciskamy z nadmiaru soku.
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem
i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w małym rondelku i gorącym zalewamy suche
składniki. Dobrze mieszamy.
Podpieczone ciasto smarujemy cienko dżemem,
wykładamy na nie odsączony rabarbar, który posypujemy łyżką bułki tartej. Na
końcu całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy dalej około 30 minut.
Przestudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka
Więcej tradycyjnych podkarpackich słodkości, w tym z rabarbarem, w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.