wtorek, 3 maja 2022

Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka

Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka
Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Grabownica Starzeńska, gmina Brzozów, powiat brzozowski

Zaczął się maj i czas już pomyśleć o wiosennych przysmakach. Kiedy widzę w sklepie rabarbar, od razu mam ochotę na kompot z rabarbaru i jabłek albo na placek z rabarbarem. Tym razem zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Grabownicy Starzeńskiej na kruche ciasto z rabarbarem. Poza klasycznymi trzema warstwami: kruchego spodu, podprażonego rabarbaru i słodkiej kruszonki ciasto ma jeszcze jeden mały dodatek. Jest to cienka warstwa dżemu bezpośrednio pod rabarbarem. Niby mały szczegół, ale może zmienić smak całego ciasta. Jeśli wybierzemy słodki dżem, kwaskowaty rabarbar będzie nieco zneutralizowany. Jeśli użyjemy dżemu bardzie kwaśnego, na przykład z porzeczki albo agrestu, smak rabarbaru będzie bardziej wyrazisty. Jeszcze inaczej będzie smakowało ciasto, jeśli pod rabarbarem rozsmarujemy cienką warstwę prażonych jabłek. Możliwości jest sporo, a każda ciekawa, ale równie dobrze można pominąć dżem i cieszyć się smakiem rabarbaru na kruchym spodzie pod kruszonką :)

Przepis pochodzi z publikacji „Smak, aromat i zdrowie. Potrawy z Ziemi Brzozowskiej”.


Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka
Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa rabarbarowa:

  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 3-4 łyżki kwaskowatego dżemu (np. z porzeczki)
  • 1 łyżka bułki tartej

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na lekko złocisty kolor (około 15 minut).

Rabarbar myjemy i kroimy na 1 cm kawałki. Wrzucamy go na rozgrzaną suchą patelnię i posypujemy cukrem. Podgrzewamy aż rabarbar puści sok (około 3 minuty). Przekładamy na durszlak i odciskamy z nadmiaru soku.

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w małym rondelku i gorącym zalewamy suche składniki. Dobrze mieszamy.

Podpieczone ciasto smarujemy cienko dżemem, wykładamy na nie odsączony rabarbar, który posypujemy łyżką bułki tartej. Na końcu całość posypujemy kruszonką.

Pieczemy dalej około 30 minut.

Przestudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

 

Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka
Ciasto kruche z rabarbarem – kuchnia podkarpacka


Więcej tradycyjnych podkarpackich słodkości, w tym z rabarbarem, w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.