Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina Fredropol, powiat przemyski
Migdałek to ciasto
składające się z trzech kruchych blatów upieczonych z bezą, które przełożone są
masą z masła i kajmaku. Placek, który układa się na wierzchu, posypany jest migdałami,
stąd nazwa całego ciasta. W tym przepisie wykorzystuje się gotowy kajmak z
puszki, jednak jeśli ktoś ma ambicje i 2 dodatkowe wolne godzinki może go
przygotować sam z mleka i cukru ;) Ciasto Migdałek nie tylko dobrze wygląda,
ale jest też bardzo smaczne. Na moim stole na pewno jeszcze się pojawi :)
Przepis pani Alicji
Kożuch pochodzi z publikacji pt. Lokalne Dziedzictwo Kulinarne LGD „Ziemia
Przemyska”.
Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 450 g masła lub margaryny
- 6 żółtek
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 450 g cukru
- 9 białek
Masa:
- 200 g masła
- 1 puszka kajmaku
Dodatkowo:
- 50 g migdałów w płatkach
Mąkę, masło, żółtka i
proszek do pieczenia siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3
równe części. Pierwszą część rozwałkowujemy i układamy w blaszce wielkości
25x35 cm. Ubijamy pianę z 3 białek przez kilka minut, po czym stopniowo
dodajemy 150 g cukru nadal ubijając. Pianę rozsmarowujemy na placku. Pieczemy w
temperaturze 150-160 stopni C (piekarnik góra-dół) przez około 40 minut. Z
drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Trzeci placek przygotowujemy w ten
sam sposób, przy czym pianę z białek rozłożoną na cieście przed pieczeniem
posypujemy migdałami.
Miękkie masło
ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy kajmak. Połowę masy rozsmarowujemy na
pierwszym placku, przykrywamy ją drugim plackiem, na którym rozsmarowujemy
pozostałą masę. Na wierzch kładziemy placek z migdałami. Początkowo nie
wstawiamy placka do lodówki, tylko go przykrywamy, żeby zmiękł. Po 2-3
godzinach chłodzimy całość.
Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka |
Więcej
słodkości z naszego regiony znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.