Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Sporne, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Jak w Waszych rodzinnych domach nazywano placek z
jabłkami? Jabłecznik? A może bardziej staroświecko – jabczyniak albo jabczok?
Czy może bardziej światowo – szarlotka? Placek z jabłkami to jedno z
najbardziej uniwersalnych ciast na polskich stołach. Pieczemy je przez okrągły
rok, a w każdym domu smakuje inaczej, chociaż przepis niemal taki sam.
Ciasto, na które Was dzisiaj zapraszam, jest bardzo
proste. Wystarczy zagnieść składniki ciasta, a jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Żadnych dodatkowych procedur i starań. I za tak prostą recepturą idzie równie
prosta nazwa – placek z jabłkami. Miękki, wilgotny, zachowujący świeżość przez
kilka dni. A przede wszystkim smaczny. Zapraszam do wypróbowania przepisu pani
Maria Wojnar z Koła Gospodyń Wiejskich w Spornem. Pochodzi on z publikacji pt.
„Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.
Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g margaryny (lub masła)
- 120 g cukru pudru
- 5-8 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Pozostałe składniki:
- 1 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej
- cukier kryształ do posypania jabłek
- cukier puder do posypania placka
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na
stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy przesiany cukier puder, sól, żółtka i
śmietanę. Wyrabiamy jednolite ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna
troszkę większa od drugiej). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i większą
częścią ciasta wylepiamy spód i brzegi blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych
oczkach, a jeśli puszczają dużo soku, na koniec lekko odciskamy. Wykładamy je
na ciasto, posypujemy cukrem kryształem i cynamonem. Przykrywamy rozwałkowaną
drugą częścią ciasta i zlepiamy brzegi. Wierzch ciasta można lekko nakłóć
widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45 minut. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Więcej regionalnych przepisów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.