Rolada z jabłek z Sieniawy – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Sieniawa, gmina Sieniawa, powiat przeworski
Rolada z jabłek to regionalne ciasto biszkoptowe
pieczone w specyficzny sposób. Na dno brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia
kładzie się kawałki jabłek i zalewa się je ciastem biszkoptowym. Po upieczeniu gorącą
roladę zawija się jabłkami do środka i odstawia do ostygnięcia. Smak rolady i
jej ścisłość zależą od rodzaju użytych jabłek, sposobu ich pokrojenia oraz proporcji
w cieście biszkoptowym. Do tego rodzaju ciasta najlepsze będą jabłka kwaśne,
najlepiej szara reneta. Jeśli jabłka, których używacie, nie są kwaśne, można je
skropić sokiem z cytryny. Jeśli lubicie, jabłka można oprószyć cynamonem i
cukrem. W niektórych zakątkach Podkarpacia jabłka kroi się na plastry, które
układa się równo na płasko na dnie blaszki. W innych miejscach gospodynie
ścierają jabłka na cieniutkie talarki i wykładają je grubą warstwą na dnie.
Niedawno słyszałam też od koleżanki, że u niej w domu jabłka do rolady ściera się
na grubych oczkach tarki. Myślę, że każdy z tych sposobów jest dobry, a główna różnica
polega na wyglądzie rolady w przekroju. Co do ciasta biszkoptowego, ilość
użytego cukru wpływa na strukturę skórki ciasta. W niektórych przepisach
spotkacie się też z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Taki biszkopt jest łatwiejszy
w upieczeniu i łatwiej też zwinąć roladę, natomiast jakość ciasta jest nieco
gorsza – ciasto jest mniej elastyczne i bardziej suche.
Przepis na roladę z jabłek jest prosty i tani, ale
właściwe zwinięcie rolady wymaga pewnej wiedzy. Jeśli opis w przepisie nie
będzie wystarczający, pod przepisem podaję link do miejsca, w którym
zamieściłam zdjęcia ułatwiające zwinięcie ciasta, przy czym w tamtym przepisie
inaczej kroi się i układa jabłka niż w tym, który podaję dzisiaj.
A dzisiejszy przepis to rolada z jabłek według Stowarzyszenie
Aktywni w Sieniawie. Biszkopt w tym przepisie jest słodki, a jego wierzch
przypomina bezę. Jabłka natomiast krojone są w cienkie plasterki, które w
trakcie pieczenia stają się jednolitą masą. Przepis pochodzi z publikacji
Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”.
Rolada z jabłek z Sieniawy – kuchnia podkarpacka |
Składniki na dużą blaszkę (około 30x41 cm):
- 4 jajka
- 4 duże jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- cukier puder do oprószenia
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka
obieramy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na
cieniutkie plasterki. Wykładamy w miarę równo na blaszkę.
Białka i żółtka jajek oddzielamy. Białka ubijamy w
dużej misce, a pod koniec ubijania zaczynamy dodawać cukier i cukier wanilinowy
– łyżka po łyżce. Kiedy piana jest sztywna i błyszcząca nie przerywając miksowania
dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i bardzo
delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy równo na jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka
góra-dół) przez około 25 minut. Bezpośrednio po upieczeniu ciasto wykładamy na
czystą ściereczkę o rozmiarze większym niż ciasto. Wykładamy je w taki sposób,
że na blacie leży ściereczka, a na niej ciasto wierzchem (biszkoptem) do dołu.
Z gorącego ciasta z wierzchu delikatnie ściągamy papier (jeśli coś lekko
przywarło, delikatnie oddzielamy to nożykiem w trakcie ściągania papieru). Za
pomocą ścierki zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę owijamy ściereczką
i odstawiamy do wystygnięcia. Po
wystygnięciu roladę oprószamy cukrem pudrem. Kroimy po lekkim skosie.
Rolada z jabłek z Sieniawy – kuchnia podkarpacka |
Dokładniejsza instrukcja zwijania rolady
z jabłek znajduje się tutaj:
Rolada z jabłek – kuchnia podkarpacka
Więcej przepisów na regionalne ciasta
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Przepyszna rolada! <3
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niesamowicie smacznie :D