piątek, 11 listopada 2022

Placek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka

Placek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka
Placek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Rzeszów, gmina Rzeszów, powiat m. Rzeszów

Ciasto amoniakowe to nasz regionalny specjał, który niestety odchodzi w zapomnienie. Niegdyś bardzo popularne, dzisiaj zastępowane jest zwykle ciastem kruchym. Dawniej pieczono z niego ciastka amoniaczki lub różnego rodzaju przekładańce. Gospodynie weselne z pierwszej połowy XX wieku przygotowania weselnych wypieków zaczynały właśnie od amoniaczków. Pieczono je już początkiem tygodnia, ponieważ mogły leżeć kilka dni, a ich smak i konsystencja pozostawały bez zmian. W formie ciastek, ciasto amoniakowe zachowuje kruchość i lekką chrupkość. Jednak użyte do pieczenia cienkich placków do ciast warstwowych, zachowuje się inaczej. Przełożone wilgotnymi warstwami smażonych owoców czy sera, mięknie i zespala się z nimi. Jabłka to owoce, które najczęściej wykorzystywano do przekładania amoniakowych placków. Smażony ser, jako druga wilgotna warstwa, jest ich idealnym uzupełnieniem. Zachęcam, byście sami przekonali się jak smaczny jest placek amoniakowy z jabłkami i smażonym serem :)

Przy okazji przypominam, że w cukiernictwie używa się amoniaku spożywczego (kwaśny węglan amonu), który można kupić w sklepie spożywczym. Podczas pieczenia amoniak ulatnia się wydzielając specyficzny zapach, natomiast po wystygnięciu ciasta nie ma po nim śladu.

Placek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka
Placek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka
 

Składniki na blaszkę wielkości 25x35 cm:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 150 g cukru
  • 150 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka  amoniaku spożywczego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • około 1/2 szklanki cukru - w zależności od kwaśności jabłek
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

Masa serowa:

  • 500 g białego sera
  • 150 g masła
  • około 1 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub pół opakowania budyniu – proszek)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Opcjonalnie na wierzch ciasta:

  • cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa

Ciasto:

Amoniak i proszek do pieczenia mieszamy ze śmietaną. Mąkę siekamy z tłuszczem, po czym dodajemy cukier, jajka i śmietanę z amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Ciasto przekładamy pojedynczo na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C do lekkiego zrumienienia (około 15 minut). Kolejno pieczemy 3 placki, a każdy po upieczeniu obracamy i delikatnie ściągamy ze spodu papier. Ciasta warstwowe najlepiej jest „składać” w blaszce, dlatego pierwszy placek układamy na spodzie blaszki.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy je w rondelku do miękkości, a następnie dodajemy cukier i smażymy do jego rozpuszczenia. Wyłączamy palnik, wsypujemy suchą galaretkę i dobrze mieszamy (do rozpuszczenia żelatyny). Studzimy i wkładamy do lodówki. Kiedy masa zacznie gęstnieć, wykładamy ją na pierwszy placek i przykrywamy drugim.

Masa serowa:

Jajka lekko roztrzepujemy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy je stale mieszając przez około 10 minut. Masa najpierw będzie rzadka, następnie zacznie gęstnieć. Kiedy się zagotuje, wyłączamy palnik. Gorącą masę serową wykładamy na drugi placek i od razu przykrywamy trzecim plackiem.

Odstawiamy na noc do zupełnego wystudzenia i połączenia się warstw. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą czekoladową. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

  

Więcej przepisów na regionalne słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Serdecznie zapraszam :)


4 komentarze:

  1. Kolejne wspaniałe ciasto 😋 Już sobie wyobrażam kruchość i smak tego ciasta 😁 Dzięki za wspaniałe przepisy z naszych stron. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe i pyszne ciasto <3
    Takie wypieki przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa.
    Zaglądając do Ciebie zawsze cieszę oczy i serce <3

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.