Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kormanice, gmina Fredropol, powiat przemyski
Przepis, który dzisiaj Wam proponuję, to mazurek kokosowo-czekoladowy.
Składa się on z dwóch kruchych ciast o lekkim posmaku cytryny, upieczonych z
masą kokosową, a przełożony jest masą na bazie białek, masła i kakao. Ciasto
łączy w sobie kilka smaków, które harmonijnie współgrają. Mazurek najlepszy
jest na drugi dzień, kiedy ciasto zmięknie i warstwy się połączą.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kormanicach pochodzi z
publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD Ziemia Przemyska”.
Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru pudru
- starta skórka z cytryny
Masa kokosowa:
- 250 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 250 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 3 białka
- kilka kropli olejku waniliowego
- sok z 1 cytryny
Masa czekoladowa:
- 0,5 szklanki kakao
- 3 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 50 g masła
Przygotowanie ciasta:
Składniki siekamy, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do
lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na dwa prostokąty 28x38 cm
i wykładamy na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia, wyklejamy brzegi na
wysokość 1,5 cm.
Przygotowanie masy kokosowej:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ujmujemy 1/3 piany, którą
smarujemy oba placki. Śmietanę kremówkę mieszamy z wiórkami, cukrem pudrem, sokiem
z cytryny i kilkoma kroplami olejku. Dodajemy mąkę i pozostałą pianę.
Delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy około 20 minut w
temperaturze 200 stopni C (piekarnik góra-dół).
Przygotowujemy masę czekoladową:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Najlepiej zrobić to nad garnkiem z gotującą się wodą. Kakao mieszamy z olejkiem i miękkim masłem. Połową masy przekładamy wystudzone placki, a resztą smarujemy wierzch. Dowolnie go dekorujemy.
Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
regionalne słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.