Mazurek z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: powiat przemyski
Mazurek z jabłkami zwany jest też mazurkiem „niebo w gębie”.
Składa się z trzech warstw kruchego ciasta, przełożonych warstwami wilgotnymi. Spośród
innych mazurków wyróżnia go warstwa jabłek, która przyjemnie przełamuje
tradycyjną słodycz mazurka. Jabłka spełniają w tym cieście jeszcze jedną rolę.
Dzięki ich naturalnej wilgoci ciasto mięknie, a warstwy zespalają się ze sobą. Uzupełnieniem
dla jabłek jest warstwa z mielonych orzechów włoskich, zaparzonych mlekiem i
wymieszanych z utartym masłem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, a nawet na
trzeci dzień.
Przepis pochodzi z publikacji „Przepisy kulinarne naszych
przodków. LGD Ziemia Przemyska”.
Mazurek z jabłkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Masa orzechowa:
- 200 g orzechów mielonych
- 1/2 szklanki mleka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kieliszek alkoholu (np. spirytusu lub wódki)
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek – najlepiej szarej renety
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa (np. 125 g margaryny lub masła, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao i 3 łyżki wody)
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3
części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Ciasto przekładamy
na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy na około 20 minut do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół).
Przygotowania masy orzechowej:
Mielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i
odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką
masę, dodajemy orzechy i alkohol.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach,
dodajemy cukier i podsmażamy przez 10 minut na patelni. Ściągamy z ognia,
dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy. Jabłka wykładamy na ciasto zanim
wystygną.
Składamy ciasto: na pierwszy placek wykładamy jabłka, które przykrywamy drugim plackiem, po czym wykładamy masę orzechową i przykrywamy ostatnim plackiem. Ciasto przykrywamy, żeby zmiękło (np. folią spożywczą). Na wystudzony placek wylewamy polewę czekoladową i dowolnie dekorujemy.
Więcej przepisów na
regionalne słodkości w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.