wtorek, 4 kwietnia 2023

Mazurek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Mazurek z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Mazurek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: powiat przemyski

Mazurek z jabłkami zwany jest też mazurkiem „niebo w gębie”. Składa się z trzech warstw kruchego ciasta, przełożonych warstwami wilgotnymi. Spośród innych mazurków wyróżnia go warstwa jabłek, która przyjemnie przełamuje tradycyjną słodycz mazurka. Jabłka spełniają w tym cieście jeszcze jedną rolę. Dzięki ich naturalnej wilgoci ciasto mięknie, a warstwy zespalają się ze sobą. Uzupełnieniem dla jabłek jest warstwa z mielonych orzechów włoskich, zaparzonych mlekiem i wymieszanych z utartym masłem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień.

Przepis pochodzi z publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD Ziemia Przemyska”.


Mazurek z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Mazurek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Masa orzechowa:

  • 200 g orzechów mielonych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kieliszek alkoholu (np. spirytusu lub wódki)

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek – najlepiej szarej renety
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa (np. 125 g margaryny lub masła, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao i 3 łyżki wody)

Przygotowanie ciasta:

Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Ciasto przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół).

Przygotowania masy orzechowej:

Mielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy orzechy i alkohol.

Przygotowanie masy jabłkowej:

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier i podsmażamy przez 10 minut na patelni. Ściągamy z ognia, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy. Jabłka wykładamy na ciasto zanim wystygną.

Składamy ciasto: na pierwszy placek wykładamy jabłka, które przykrywamy drugim plackiem, po czym wykładamy masę orzechową i przykrywamy ostatnim plackiem. Ciasto przykrywamy, żeby zmiękło (np. folią spożywczą). Na wystudzony placek wylewamy polewę czekoladową i dowolnie dekorujemy. 

Więcej przepisów na regionalne słodkości w zakładce

KUCHNIA  PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.