Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kosina, gmina Łańcut, powiat łańcucki
Makowce w cieście półfrancuskim to znany przysmak, a co
powiecie na wersję makowo-orzechową? Dzięki mielonym orzechom włoskim masa
makowa jest bardziej puszysta i lekka. Tę puszystość ciasto zawdzięcza również
dużej ilości jajek użytych do jej przygotowania. A całe to dobro zamknięte jest
pomiędzy dwoma kruchymi blatami z ciasta półfrancuskiego. Piekąc ciasto nie
zrobiłam lukru, a aż się prosiło, dlatego bardzo polecam polukrować wierzch
placka. A przede wszystkim polecam go upiec, bo warto :)
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kosiny pochodzi z
publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”.
Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 4 łyżki zimnej wody
Masa:
- 300 g maku
- 300 g orzechów włoskich
- 3 szklanki mleka
- 450 g cukru pudru
- 12 żółtek
- 13 białek
Lukier:
- 2 białka
- około 300 g cukru pudru
Dzień wcześniej siekamy nożem wszystkie składniki na ciasto
i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 2 równe części i odstawiamy na noc.
Również dzień wcześniej zagotowujemy mleko i wsypujemy do
niego mak. Gotujemy kilka minut, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego
dnia mak odciskamy i dwukrotnie mielimy (można użyć suchego mielonego maku –
wówczas zaparzamy go mlekiem i odciskamy; można też użyć maku z puszki, ale
trzeba go dobrze odcisnąć). Orzechy mielimy.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy do masy mak,
orzechy i mieszamy. Ubijamy białka i również dodajemy je do masy delikatnie
mieszając.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy
jedną część ciasta, wkładamy ją do blaszki i przekładamy masę makowo-orzechową.
Na wierzch kładziemy drugi rozwałkowany placek ciasta. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do temperatury 175-180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 60
minut. Wystudzone ciasto lukrujemy roztrzepanymi białkami roztartymi z cukrem
pudrem.
Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam serdecznie
:)
Cudowne placek 😍
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny i niezwykle aromatyczny 🥰
Przesyłam życzenia zdrowych, spokojnych i pełnych ciepła świąt 💖🎄
Serdecznie pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję za życzenia :) Tobie również życzę ciepłych, dobrych Świąt w gronie najbliższych 🌲🙂
UsuńSuper placek. Podobny upiekłam na święta tylko farsz orzechowy na białkach.
OdpowiedzUsuńWesołych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.
Dziękuję za życzenia i również życzę pięknych, rodzinnych Świąt :)
Usuń