środa, 18 grudnia 2024

Kwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka

Kwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka
Kwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Torki, gmina Medyka, powiat przemyski

W centralne i wschodniej części Podkarpacia, na Pogórzu Przemyskim i Dynowskim, jednym z wigilijnych dań często bywa zupa na kapuście kiszonej lub samym soku z takiej kapusty, gotowana z suszonymi grzybami i kaszą jęczmienną. W zależności od lokalnej tradycji zupa ta nosi nazwę kwas, kwasówka albo kwaśnica. W miejscowości Torki pod Medyką zupę tę doprawia się czosnkiem, co bardzo intensyfikuje jej smak. Zapraszam więc na kolejną wersję podkarpackiej wigilijnej kwasówki.

Przepis Świetlicy wiejskiej w Torkach pochodzi z publikacji „Kulinarne skarby Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Przemyska””.

Kwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka
Kwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 szklanki suszonych grzybów
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej grubej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • woda

Do garnka wkładamy odciśniętą kiszoną kapustę, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około godziny, aż kapusta i grzyby zmiękną. Dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy dalej do miękkości kaszy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

 

Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

po więcej regionalnych przepisów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.