Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kamienica Górna, gmina Brzostek, powiat dębicki
Zapraszam Was dzisiaj na kolejne nietypowe wigilijne danie z
naszego regionu. Makówka to masa z maku
i mleka, przekładana plasterkami bułki pszennej i orzechami z rodzynkami. Danie
przyrządza się dzień wcześniej, dzięki czemu słodzone mleko przenika przez
wszystkie warstwy i łączy je. Na swój sposób makówka w smaku przypomina
makowiec. W Kamienicy Górnej podaje się ją podczas wigilijnej wieczerzy.
Przepis Stowarzyszenia Wiejskiego „Kamienica” pochodzi z publikacji
„Bożonarodzeniowe smaki”.
Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1-1½ l mleka
- 5 dużych łyżek cukru
- 250 g maku zmielonego na sucho
- 2 pszenne bułki
- 150 g orzechów laskowych
- 50-100 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek
Cukier mieszamy z litrem mleka i zagotowujemy. Dodajemy zmielony mak i jeszcze raz zagotowujemy. Bułki kroimy na plastry, orzechy kroimy dość drobno. Następnie układamy warstwami w szklanej misce na przemian: plasterki bułki, orzechy z rodzynkami i co warstwa przelewamy schłodzonym mlekiem z makiem. Pozostawiamy do następnego dnia. Jeśli makówki będą na następny dzień zbyt suche, można je delikatnie przelać letnim mlekiem. Na wierzchu układamy orzechy i rodzynki.
Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
świątecznych przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam serdecznie
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.