sobota, 21 grudnia 2024

Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka

Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka
Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kamienica Górna, gmina Brzostek, powiat dębicki

Zapraszam Was dzisiaj na kolejne nietypowe wigilijne danie z naszego regionu.  Makówka to masa z maku i mleka, przekładana plasterkami bułki pszennej i orzechami z rodzynkami. Danie przyrządza się dzień wcześniej, dzięki czemu słodzone mleko przenika przez wszystkie warstwy i łączy je. Na swój sposób makówka w smaku przypomina makowiec. W Kamienicy Górnej podaje się ją podczas wigilijnej wieczerzy.

Przepis Stowarzyszenia Wiejskiego „Kamienica” pochodzi z publikacji „Bożonarodzeniowe smaki”.

Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka
Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1-1½ l mleka
  • 5 dużych łyżek cukru
  • 250 g maku zmielonego na sucho
  • 2 pszenne bułki
  • 150 g orzechów laskowych
  • 50-100 g orzechów włoskich
  • 150 g rodzynek

Cukier mieszamy z litrem mleka i zagotowujemy. Dodajemy zmielony mak i jeszcze raz zagotowujemy. Bułki kroimy na plastry, orzechy kroimy dość drobno. Następnie układamy warstwami w szklanej misce na przemian: plasterki bułki, orzechy z rodzynkami i  co warstwa przelewamy schłodzonym mlekiem z makiem. Pozostawiamy do następnego dnia. Jeśli makówki będą na następny dzień zbyt suche, można je delikatnie przelać letnim mlekiem. Na wierzchu układamy orzechy i rodzynki.

Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka
Makówka wigilijna – kuchnia podkarpacka

Więcej podkarpackich świątecznych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam serdecznie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.