wtorek, 5 maja 2015

Sałatka z kaszy bulgur z buraczkami

Smaczna, lekka sałatka na bazie kaszy bulgur (u mnie bulgur z makaronem vermicelli) z gotowanymi buraczkami, kukurydzą, jabłkiem, cebulką i kiełkami. Słodkie i słone smaki składników podkreślone są sosem winegret z czosnkiem i musztardą Dijon.
Sałatka zainspirowany przepisem z bloga Filozofia smaku.


Składniki:
  • 4 niewielkie ugotowane buraczki
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • ½ opakowania kiełków np. brokułu lub rzodkiewki (25g)
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
Sos winegret z czosnkiem i musztardą Dijon:
  • 2 ząbki posiekanego drobno czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka octu winnego lub z jabłek
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
Składniki sosu umieścić w niewielkim słoiku, zakręcić i wymieszać do połączenia składników.

Zagotować 1 litr wody, posolić i ugotować w nim kaszę wg przepisu na opakowaniu (około 15 minut). Wystudzić.
Buraczki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę dymkę drobno posiekać, a szczypiorek pokroić tradycyjnie.



Do buraczków dodać kaszę, kukurydzę, jabłka, dymkę ze szczypiorkiem oraz kiełki i natkę pietruszki. Dodać sos winegret. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.



4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na pyszną sałatkę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraczki i bulgur, brzmi smacznie, buraczki ugotowane już mam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie wyobraź je sobie z jabłkiem, kukurydzą i vinegretem z musztardą dijon...... :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.