Smaczna, lekka sałatka na bazie kaszy bulgur (u mnie bulgur
z makaronem vermicelli) z gotowanymi buraczkami, kukurydzą, jabłkiem, cebulką i
kiełkami. Słodkie i słone smaki składników podkreślone są sosem winegret z czosnkiem
i musztardą Dijon.
Sałatka zainspirowany przepisem z bloga Filozofia smaku.
Składniki:
- 4 niewielkie ugotowane buraczki
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 puszka kukurydzy
- 2 kwaśne jabłka
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- ½ opakowania kiełków np. brokułu lub rzodkiewki (25g)
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
Sos winegret z czosnkiem i musztardą Dijon:
- 2 ząbki posiekanego drobno czosnku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka octu winnego lub z jabłek
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Składniki sosu umieścić w niewielkim słoiku, zakręcić i
wymieszać do połączenia składników.
Zagotować 1
litr wody, posolić i ugotować w nim kaszę wg przepisu na
opakowaniu (około 15 minut). Wystudzić.
Buraczki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Jabłka obrać,
oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę dymkę drobno posiekać, a szczypiorek pokroić
tradycyjnie.
Do buraczków dodać kaszę, kukurydzę, jabłka, dymkę ze
szczypiorkiem oraz kiełki i natkę pietruszki. Dodać sos winegret. Wszystkie
składniki wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.
Świetny pomysł na pyszną sałatkę :))
OdpowiedzUsuńBuraczki i bulgur, brzmi smacznie, buraczki ugotowane już mam :-)
OdpowiedzUsuńW takim razie wyobraź je sobie z jabłkiem, kukurydzą i vinegretem z musztardą dijon...... :)
Usuńsuper propozycja :)
OdpowiedzUsuń