Placuszki z cukini zdecydowanie
ożywają w towarzystwie buraczków i cebuli. Bardzo polecam na jesienny obiad
albo kolację :)
- 1 średnia cukinia
- 2 ugotowane czerwone buraczki
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o
grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na kilka minut. W
tym czasie ugotowane buraczki obrać i również zetrzeć na tarce o grubych
oczkach. Cukinię i buraczki przełożyć na sito i dobrze odcisnąć.
Cebulę bardzo drobno posiekać. Do
miski przełożyć cukinię z buraczkami, dodać cebulę, jajka, natkę pietruszki, bułkę
tartą i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać i
odstawić na kilka minut.
Na patelni rozgrzać olej i
usmażyć placuszki. Ja zrobiłam to w obręczach, żeby miały regularny kształt,
ale nie jest to konieczne :)
Bardzo fajne placki
OdpowiedzUsuń