Mam słabość do buraczków i dobrze
komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam
niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam
się jeszcze :)
Tym razem buraczki proponuję w
towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko
dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo.
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 niewielkie buraczki
- Kilka liści sałaty (lub mix sałat)
- 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
Dressing:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 łyżki oliwy
- sok z plasterka cytryny
- 2 łyżeczki balsamico
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- duża szczypta soli
- pieprz do smaku
Buraczki upiec lub ugotować (najlepiej ugotować więcej i
resztę wykorzystać do innych dań ;)) Pokroić w grubą kostkę.
Brokuł podzielić na drobne różyczki i ugotować w posolonej
wodzie. Powinien być jędrny.
Na talerzu ułożyć sałatę,
buraczki, brokuł. Sałatę posypać słonecznikiem i skropić dressingiem.
Przygotowanie dressingu:
Czosnek przecisnąć przez praskę i
utrzeć w moździerzu razem z solą, cukrem trzcinowym i oliwą. Dodać sok z
cytryny, balsamico i sos Worcestershire. Doprawić pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.