Surówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka |
Surówka z czerwonej kapusty to
smaczny, zdrowy i szybki dodatek do obiadu. Niegdyś czerwona kapusta podawana
była na dworskich stołach dla odróżnienia od plebejskiej białej kapusty.
Dzisiaj ceniona jest przede wszystkim za swój smak i właściwości, jest ona
bowiem bogata w witaminy, minerały, błonnik i jest źródłem przeciwutleniaczy.
Ten podkarpacki przepis na
surówkę pochodzi z Ziemi Brzozowskiej (Stowarzyszenie LGD Ziemia Brzozowska,
publikacja „Smaki Ziemi Brzozowskiej”).
Surówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- mała główka kapusty czerwonej
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 3-5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Kapustę obieramy, szatkujemy,
solimy i odstawić na chwilę, po czym odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w
kostkę, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z
kapustą. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Przed podaniem odstawiamy na kilka minut, aby surówka nabrała smaku.
Alfabetyczny spis
przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ
Pyszny dodatek do obiadu :-)
OdpowiedzUsuńpyszna i taka kolorowa aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńsurówka z czerwonej kapusty-jedna z ulubionych:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie surówki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy wszelkie surówki :D Pysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kapuchę :) super propozycja i do tego pysznie wygląda :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa suróweczka! Idealna <3
OdpowiedzUsuń