czwartek, 16 kwietnia 2015

Domowe leczo z parówkami

Leczo jest potrawą węgierską, ale zadomowiło się również w kuchni polskiej (a także słowackiej, ukraińskiej i niemieckiej). Przepisów na leczo jest tyle, ile jego wielbicieli. Tutaj prezentuję prosty przepis na szybkie leczo z parówkami, choć oryginalne leczo jest warzywnym ragout, które podawane jest jako dodatek do mięs.

  • 500 g cienkich parówek (najlepiej wiedeńskich)
  • 500 g pieczarek
  • 3 papryki (czerwone lub czerwone i żółte)
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, pieprz Cayenne i wędzona papryka w proszku
  • 3 łyżki oleju do smażenia


Cebulę pokroić w kostkę.
Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski.
Pieczarki umyć i pokroić w ósemki.
Parówki pokroić w talarki grubości około pół centymetra.

Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem, zeszklić cebulę i dodać paprykę. Podsmażać razem kilka minut i dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki oraz wodę (około pół szklanki) i kostkę rosołową. Wszystko dusić na lekkim ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić solą pieprzem, pieprzem Cayenne, cukrem oraz wędzoną papryką. Dodać pokrojone parówki i wszystko dusić jeszcze 10 minut.



Leczo świetnie nadaje się do mrożenia, najlepiej w przeznaczonych do tego woreczkach na Zipper.

1 komentarz:

  1. Jak się cieszę, że przypadkowo trafiłam do Ciebie, bo fajnie jest spotykać przepisy na coś, co też robisz, czasem może ciut odmiennie. To danie też robię dość często, nazywam je parówki z pieczarkami, ale w domu potocznie nazywamy je "pieczarkada". Dałam kiedyś przepis koleżance i kiedy zaserwowała to danie, jej syn tak je nazwał. Od tego czasu też tak je nazywamy. I widzisz, ja nigdy nie dodaję papryki, ale to super pomysł i też jej dodatek wprowadzę. Pozdrawiam dziewczyna z Podkarpacia

    OdpowiedzUsuń