piątek, 3 kwietnia 2015

Pasztet z selera z chrzanem

Pasztet z warzyw o zaskakującym smaku, nadanym mu przez sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki.
Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz.

  • 650 g selera
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do wysypania keksówki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka gorącego wywaru grzybowego (ewentualnie drobiowego)
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • sól do smaku
Seler, marchew i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać.
Masło roztopić na patelni, dodać warzywa, zalać wywarem grzybowym, dodać sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli jest potrzeba – odcedzić lekko).

Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, chrzan, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę.
Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą.
Masę przełożyć do keksówki.

Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.