środa, 15 kwietnia 2015

Sałatka wiosenna z tuńczykiem

Lekka sałatka pachnąca wiosną i świeżymi warzywami. Tuńczyk i wyrazisty dressing  z sosem Worcester dopełniają całości.

  • 1 niewielka kapusta pekińska
  • 3 ogórki gruntowe
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 8 rzodkiewek
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 1 puszka tuńczyka  w kawałkach w sosie własnym
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Dressing:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu Worcester (można pominąć lub zastąpić łyżeczką sosu sojowego i łyżeczką soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz
Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Ogórki dobrze umyć i pokroić w pół-plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć i lekko rozdzielić widelcem.
Kapustę, ogórki, rzodkiewkę, groszek, szczypiorek i koperek wymieszać w misce. Na koniec dodać pomidorki i tuńczyka. Delikatnie przemieszać.


Składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać nimi sałatkę przełożoną na salaterkę lub wymieszać z sałatką w misce i w takiej postaci przełożyć na salaterkę.



Sałatka będzie najlepsza jeśli zostanie przygotowana około 1-2 godzin przed podaniem i schłodzona w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.