Ciasto Czekoladowiec – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Majdan Królewski, gmina Majdan Królewski, powiat kolbuszowski
Ciasto ucierane z dodatkiem amoniaku to coś, co
mnie zaintrygowało w tym przepisie. Byłam ciekawa jego konsystencji i smaku,
zwłaszcza że nie piekłam jeszcze ciasta amoniakowego z kakao. Trzy placki tego
niezwykłego ciasta przekłada się kremem na bazie budyniu i masła, który
wzbogacony jest gorzką czekoladą. Czekolada dodatkowo ozdabia wierzch ciasta. W
efekcie całość jest mocno czekoladowa, a samo ciasto miękkie i dobrze zespolone
z zastygniętym kremem. Jeśli lubicie czekoladę, to ciasto przypadnie Wam do
gustu.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Majdanu
Królewskiego został opublikowany w lokalnym tygodniku „Korso Kolbuszowskie”
12/2019. Pewne nieścisłości w recepturze kremu zostały przeze mnie wyprostowane
w najlepszej wierze i mam nadzieję, że ostatecznie przepis nie odbiega od
oryginału.
Ciasto Czekoladowiec – kuchnia podkarpacka |
Składniki na ciasto 25x35 cm:
- · 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
- · 1 szklanka cukru pudru
- · 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- · 2 łyżeczki amoniaku
- · 2 łyżki kakao
- · 2 szklanki mąki pszennej
Składniki na krem:
- · 1 budyń waniliowy
- · 1 i ½ szklanki mleka (do budyniu)
- · 2 łyżki cukru
- · 300 g masła
- · 150 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- · 50 gorzkiej czekolady do ozdoby
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Miękką margarynę
lub masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy amoniak, kakao, mąkę i
mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta i mieszamy
szpatułką. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozsmarowujemy na blaszce
25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy trzy osobne placki. Każdy
pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół). Studzimy
placki.
Budyń gotujemy w mniejszej ilości mleka, niż na
opakowaniu (zamiast 500 ml dodajemy około 370 ml) dodając do mleka 2 łyżki
cukru. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce
budyniu. Na koniec roztapiamy czekoladę i dodajemy ją powoli do kremu cały czas
miksując. Krem może zrobić się dość rzadki. Do blaszki wkładamy pierwszy placek
i wykładamy na niego połowę kremu. Krem przykrywamy drugim plackiem, wykładamy
pozostały krem i przykrywamy go ostatnim plackiem. Przykryty folią aluminiową
albo spożywczą placek odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub w chłodne
miejsce. Na koniec roztapiamy pozostałą czekoladę i dowolnie dekorujemy wierzch
ciasta.
Ciasto Czekoladowiec – kuchnia podkarpacka |
Więcej
przepisów na regionalne ciasta znajdziecie w zakładce
Zapraszam
:)
O tak, uwielbiam takie ciacho. Jaka wielka fanka czekolady musze wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńJa również napiszę sobie ten pszepis i muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuńDla miłośników czekolady to rarytas. Marzynia
OdpowiedzUsuńMożna zrobić to ciasto bez kakao?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale podejrzewam, że wystarczy kakao zastąpić mąką :)
UsuńCzy ciasto uda się, jak zamiast amoniaku da się proszek do pieczenia/sodę?
OdpowiedzUsuńA jeszcze jakby w kremie były wiśnie lub maliny to już w ogóle wypas:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
Usuń