sobota, 9 lipca 2022

Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka

Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Bieliny, gmina Ulanów, powiat niżański

Dolny bieg Sanu zwykle uważany jest za wschodnią granicę Puszczy Sandomierskiej. Niewiele dalej na wschód przebiegała też niegdyś granica zaborów – austriackiego i rosyjskiego. Rzeka i historyczne okoliczności na swój sposób podzieliły ludność z prawego i lewego brzegu Sanu. Świadczą o tym również pewne niuanse w lokalnej tradycji kulinarnej. W okolicach Ulanowa i Harasiuków, położonych na wschód od Sanu, przygotowuje się gołąbki z kaszą jaglaną. Jest to danie rzadko spotykane w innych częściach Podkarpacia, gdzie gołąbki przygotowuje się zazwyczaj z kaszą gryczaną, bądź jęczmienną (no i oczywiście z ryżem). Kasza jaglana ugotowana na wodzie jest dość sypka. Jednak smażone warzywa i pieczarki spajają farsz i wzbogacają jego smak. Gołąbki są bezmięsne, więc polecam je również tym, którzy wolą dania wegetariańskie. Najlepiej smakują podane z sosem grzybowym – pieczarkowym albo z grzybów leśnych.

Przepis na gołąbki z kaszą jaglaną pochodzi od pań ze Stowarzyszenia „Bieliny - Wieś nad Sanem”.


Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 500 g kaszy jaglanej
  • 500 g pieczarek
  • 1 średni por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • sól, pieprz
  • olej

Do dużego garnka (tak dużego, aby zmieściła się główka kapusty) wlewamy wodę, dodajemy łyżkę soli i zagotowujemy. Z kapusty wycinamy głąb i odcinamy pojedyncze liście. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy kilka minut. Gdy są miękkie, ale nie rozgotowane, wyjmujemy. Ścinamy zgrubienia na głównym nerwie każdego liścia.

Zagotowujemy 1 litr wody na kaszę. Kaszę wsypać na duże sito o drobnych oczkach i płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka. Do gotującej się wody dodajemy 1/2 łyżki soli i 1 łyżkę oleju. Wrzucamy kaszę i mieszamy, żeby nie przywarła do dna. Przykrywamy. Kaszę gotujemy około 18 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, a kaszę zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Potem ściągamy pokrywę, by odparował nadmiar wody.

Przygotowujemy warzywa. Por kroimy w półksiężyce, pieczarki w plastry, a pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju, wrzucamy wszystkie warzywa poza pieczarkami i chwilę razem smażymy. Pieczarki osobno podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju.

Kaszę, pieczarki i warzywa odstawiamy, żeby wystygły, po czym mieszamy je z sobą. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy gołąbki i układamy je w naczyniu żaroodpornym wyłożonymi liśćmi kapusty. Wierzch również przykrywamy liśćmi. Podlewamy 2 szklankami posolonej wody lub bulionu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut. Zostawiamy w wyłączonym, ale gorącym piekarniku na kolejne 20 minut. Podajemy z sosem grzybowym.


Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka
Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na gołąbki z naszego regionu znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.