Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Wolica, gmina Gać, powiat przeworski
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wolicy na ciasto drożdżowe
z owocami zaintrygował mnie jednym składnikiem. Zwykle ciasto drożdżowe
wzbogaca się roztopionym masłem, które dodaje się pod koniec wyrabiania. Tymczasem
panie z Wolicy polecają drożdżówkę na oleju i muszę przyznać, że składnik ten
sprawdził się doskonale. Drożdżówka jest smaczna, wilgotna i mocno owocowa.
Zamiast śliwek można użyć innych owoców, na przykład wiśni. Jeśli owoce są
słodkie, ciasto posypujemy kruszonką bez cukru. Do owoców kwaskowatych polecam
typową słodką kruszonkę.
W oryginale przepis przeznaczony był do pieczenia
na dużej blaszce. Dostosowałam proporcje składników do typowej (przynajmniej
dla mnie) wielkości blaszki. Jeśli jednak chcecie upiec większe ciasto, pierwotną
wersję przepisu znajdziecie w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami
dawnych smaków powiatu przeworskiego”.
Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 70 g drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- 600 g śliwek (np. węgierek)
Kruszonka:
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy łyżkę
mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy
pozostałą mąkę i cukier, letnie mleko, olej, jajka i cukier wanilinowy. Ciasto
wyrabiamy cierpliwe, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy z niego kulę i
wkładamy ją do miski oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4
godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy ręką i wykładamy je do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do
dołu. Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach i posypujemy owoce. Placek pieczemy
około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół).
Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na podkarpackie
tradycyjne ciasta w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.